Eveniment

Consilierii de probațiune, în grevă de avertisment / În Teleorman, protestul este susținut de 7 persoane

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune, membru al Blocului Național Sindical anunță că serviciile de probațiune întră, în perioada 5 – 7 octombrie 2022, în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului în intervalul orar 12.00 – 14.00.

Potrivit organizatorilor, protestul este provocat de refuzul guvernanților de a soluționa problema drepturilor salariale și de a adopta măsuri concrete (OUG pentru corectarea drepturilor de natură salarială, drepturi recunoscute prin efectul legii și conform hotărârilor judecătorești.

Acțiunea de intrare în grevă este susținută la nivel național de 440 dintre consilierii de probațiune, 7 dintre ei fiind din județul Teleorman.

Astfel, consilierii de probațiune își vor defășura activitatea în condiții normale, cu întreruperea programului de lucru timp de 2 ore, în intervalul 12.00 – 14.00. de asemenea, aceștia vor posta pe ușa biroului, în semn de protest, anunțul care conține revendicările sindicale.

“În repetate rânduri, Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune a adus la cunoștință conducerii ministerului că problemele de natură salarială sunt grave și că trebuie găsite soluții în vederea înlăturării discriminărilor, nemaifiind acceptate amânări și tergiversări. Însuși ministrul Justiției, domnul Cătălin Predoiu, a precizat în luările sale de poziție public despre existența inechităților la nivel salarial în raport cu categorii din justiție și de necesitatea consolidării sistemului de probațiune.

Contribuția sistemului de probațiune  la scăderea costurilor sociale generate de sancțiunile penale este, de asemenea, una foarte important, realizându-se prin eliminarea cheltuielilor specifice detenției și prin valorificarea potențialului socio-economic al persoanelor care au comis infracțiuni.

Consilierii de probațiune (688 de persoane angajate în cadrul Serviciilor de Probațiune  din țară) supraveghează 101.555 persoane sancționate penal cu sancțiuni alternative la pedeapsa închisorii”, arată reprezentanții sindicatului.

În județul Teleorman, cei 7 consilieri de probațiune gestionează 2018 dosare, ceea ce înseamnă o repartizare de 288 cazuri pentru fiecare consilier.

“SNCSP solicită Ministerului Justiției și Direcției Naționale de Probațiune demararea discuțiilor și negocierilor în vederea rezolvării problemelor salariale și urgentarea promovării statutului privind personalul de probațiune. În caz contrar, suntem determinați să sesizăm și instituțiile europene care monitorizează Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), Confederația Europeană de Probațiune și Curtea de justiție a Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul emis de sindicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.