Economie

Consens pe adoptarea legii falimentului personal – Stuparu: „Legea e cerută de realitatea din societate”

Odată cu alegerea preşedintelui Klaus Iohannis, România pare să fi intrat în era consensului, care a devenit un fel de cuvânt-cheie în politica dâmboviţeană. Consens pe bugetul Apărarii, consens pe cultură, consens pe autostrăzi şi drumuri şi, mai nou, în contextul aprecierii accelerate a francului elveţian, consens pe legea insolvenţei personale. În acest sens, Puterea şi Opoziţia au ajuns la concluzia că este necesar să se convoace sesiune extraordinară pentru legea falimentului personal.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis marţi ca parlamentarii să se întoarcă de urgenţă la muncă, dar nu toţi – doar cei din Comisia Juridică, miercuri, joi şi vineri pentru a face un raport pe legea insolvenţei personale. În lipsa acestui raport, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a explicat că nu poate fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Decizia a fost luată în urma solicitării PNL de a face sesiune extraordinară pentru adoptarea legii insolvenţei personale care ar urma să vină în ajutorul persoanelor cu credite pe care nu le mai pot susţine financiar. Urgenţa vine în contextul evoluţiei neaşteptate a francului elveţian.

Interesant este faptul că legea pe care vor s-o adopte de urgenţă acum cei de la PNL este un proiect iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall. Mai mult, o astfel de iniţiativă legislativă a avut şi senatorul PDL Iulian Urban. Discuţiile pe marginea subiectului sunt, aşadar, mai vechi, iar proiectul de lege a fost deja adoptat de Senat.

La fel de interesant este ce presupune legea? Avem liber să nu mai plătim datoriile la bancă?

„Legea insolvenţei persoanei fizice este singura reglementare care poate pune clientul aflat în incapacitatea de a-şi achita ratele în poziţia de a nu fi executat silit şi de a putea să îşi ducă la capăt contractul încheiat cu banca, lucru benefic pentru ambele părţi”, a precizat Alina Gorghiu.

„Mă bucur că PNL vine cu o poziţie raţională. Voi susţine demersul!”, a anunţat Victor Ponta, care declarase mai devreme că este deschis la discuţii pe tema aprecierii francului, dar este de părere că guvernul nu trebuie să dea iluzii datornicilor. „Derogarea de la plata creditelor este nepotrivită”, a spus Ponta.

Referitor la adoptarea Legii insolvenţei personale, senatorul PSD Nicolae Mohanu a declarat: „Proiectul de lege, în varianta propusă de Ana Birchall, a trecut de Senat şi, dacă lucrurile evoluează în mod normal, ea va presupune şi o rezolvare a creditelor în franci elveţieni. Zilele următoare, Comisia juridică va studia proiectul şi va veni cu un raport, după care se va putea convoca plenul celor două Camere, altfel nu se poate. Adoptarea legii insolvenţei personale este necesară pentru România, mai ales în contextul actual. Problema tronează de mai mult timp, dar acum, evoluţia neaşteptată a francului elveţian a adus oamenii în pragul disperarii, de aceea este nevoie de un consens”.

Senatorul PSD Timotei Stuparu consideră adoptarea Legii insolvenţei personale ca fiind necesară şi vede asumarea responsabilităţii de către toate părţile implicate ca fiind esenţială. „Toată lumea trebuie să se implice: BNR, băncile comerciale, guvernanţii, partidele politice. Toată lumea trebuie să-şi asume responsabilitatea”.

Totodată, despre momentul adoptării unei astfel de legi, senatorul a declarat: „Legea nu poate fi considerată o măsură populistă, e cerută de realitatea din societate. Ea trebuie reglementată pentru ca oamenii să poată fi ajutaţi. Aşa cum societăţile juridice ajung la un moment dat în stare de insolvenţă, şi persoanele fizice pot ajunge în aceeaşi situaţie, iar legea presupune măsuri care să implice ambele părţi, atât creditorul cât şi debitorul, să se ajungă la o înţelegere astfel încât creditele să poată fi plătite până la urmă, fără a se ajunge în situaţia ca oamenii să fie executaţi silit”. (Violeta Mocanu)

 

One Comment

  1. Pe cand legea intr-ajutorarii celor care au pierdut la caritas? Astea de s-au imprumutat cu franci,atunci cand au facut-o au intrebat pe cineva? Atunci le era bine,acum trebuie sa-i ajute cineva ca nu le mai este bine?Mi se pare ridicol,vedeti cine cere o astfel de lege, cei care se pregatesc sa faca motiune de cenzura sa dea guvernul jos!Dati-le apa la moara,ca daia ati pierdut si alegerile din noiembrie!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.