Eveniment

Conferință de presă / Prefectul Haralambie Epure a prezentat concluziile vizitelor la primăriile din județ – Situația fondului funciar și registrul agricol, printre cele mai grave probleme identificate

În perioada 22 martie – 15 aprilie 2022, prefectul de Teleorman, Haralambie Epure, a făcut un adevărat tur de forță în care a vizitat toate cele 97 de unități administrativ-teritoriale din județ, rezultatele acestor vizite fiind prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul Instituției Prefectului. Tot cu aceeași ocazie, acesta a vorbit și despre rezultatele celor două campanii de ecologizare derulate la nivelul județului în cursul lunilor aprilie și mai: campania “Teleorman, județ curat!” și campania națională “Curățăm România”. Astfel, un număr foarte mare de primării, 85 din totalul de 97, s-au alăturat campaniei organizate de Instituția Prefectului Teleorman “Teleorman, județ curat!”, fiind colectate aproximativ 72.000 kg de deșeuri, în timp ce la campania națională “Curățăm România” au fost circa 25.000 de persoane participante și s-au strâns 37.000 kg de deșeuri.

O altă temă abordată de prefectul Haralambie Epure a fost situația cetățenilor refugiați din Ucraina, aflați pe teritoriul județului. Conform acestuia, din 5 martie 2022 până în prezent, pe teritoriul județului Teleorman au ajuns 186 de ucraineni, dintre care 106 au părăsit județul, cu diferite alte destinații, parte dintre aceștia întorcându-se în Ucraina. La momentul actual, în Teleorman, mai sunt 80 de refugiați, 49 dintre ei fiind cazați în Alexandria, 16 în Roșiori de Vede și 21 în alte localități.

Revenind la vizitele efectuate în județ, prefectul a declarat că obiectivele acestuia demers au fost stabilirea unei imagini de ansamblu a situației economico-sociale a localităților din Teleorman, cunoașterea problemelor cu care se confruntă comunitățile locale și identificarea soluțiilor la problemele constatate și, nu în ultimul rând, aplicarea unui principiu fundamental de conducere “go to see”.

 

Toate primăriile au depus cel puțin un proiect pentru accesare de fonduri prin Programul “Anghel Saligny”

O primă concluzie a analizei făcute în urma discuțiilor cu toți primarii din Teleorman se referă la execuția bugetară. Astfel, s-a constatat că ponderea cheltuielilor alocate secțiunii de funcționare a UAT-urilor este cuprinsă între 50% și 85%, gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale a fost în anul 2021 într-un procent mediu de 75%, iar mai mult de jumătate dintre primării au încheiat anul 2021 cu sume necheltuite, aferente proiectelor în derulare și neterminate, raportate ca excedent. Referitor la proiectele finalizate, în derulare sau transmise spre aprobare, raportul a relevat faptul că 70% dintre localități au implementat sau sunt în stadii avansate de implementare a proiectelor de modernizare/reabilitare școli, grădinițe, cămine culturale. În ceea ce privește iluminatul public, acesta există și este modernizat în toate localitățile, jumătate dintre primării având depuse proiecte pentru eficientizare prin introducerea lămpilor led. De asemenea, toate primăriile au depus cel puțin un proiect pentru accesarea de fonduri prin Programul “Anghel Saligny”, vizate fiind alimentarea cu apă sau modernizare/extindere sistem existent, canalizare, alimentare cu gaze, modernizare drumuri prin asfaltare.

 

Orbeasca, Smârdioasa, Brânceni și Lunca au cel mai mare număr de asistați social

Potrivit raportului Instituției Prefectului, toate localitățile din Teleorman înregistrează beneficiari de ajutor social, media fiind de 100 de persoane/localitate, inclusiv orașe, cel mai mare număr de asistați social fiind în comunele Orbeasca, Smârdioasa, Brânceni și Lunca. Puțin peste jumătate dintre beneficiarii de ajutor social desfășoară activități în folosul comunității, mulți dintre ei deținând documente medicale care atestă că nu sunt apți de muncă. Pe de altă parte, activitățile pe care le prestează cei care fac efectiv numărul de ore de muncă stabilite prin lege, vizează ecologizarea, curățenia sau alte acțiuni sociale. S-a constatat, totodată, o scădere a numărului beneficiarilor de ajutor social, în principal datorită angajării acestora la firmele de retail, distribuție și salubritate din orașe, în mod special din București.

 

Mentalitatea colectivă, deficitară în ceea ce privește protecția mediului

Așa cum a declarat în repetate rânduri, prefectul Haralambie Epure ține la creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește protecția mediului, însă una dintre constatările în urma acestor vizite în teren a fost tocmai aceea că mentalitatea colectivă este încă deficitară în ceea ce privește acest domeniu. Ca urmare, printre soluțiile identificate ar fi realizarea, la intervale mai scurte de timp, de campanii de conștientizare a populației, supraveghere video a zonelor afectate de poluare, realizarea unor platforme autorizate pentru depozitarea gunoiului de grajd și a resturilor vegetale.

Alte aspecte despre care prefectul a dorit să afle detalii se referă la baza materială la nivelul primăriilor, la ordinea și siguranța publică, situația economică a localităților, situația drumurilor și podurilor, a fondului funciar și registrul agricol, situația resursei umane.

Referitor la cadastrarea terenurilor, prefectul a constatat că sunt întârzieri față de programele inițiale, problematica întâmpinată fiind multiplă, de la întârzieri în execuție ale firmelor contractante până la apariția discrepanțelor între suprafețele de teren deținute de unitatea administrativ-teritorială scriptic și situația de fapt, constatată în teren. Ca urmare, Instituția Prefectului a avut o serie de discuții cu OCPI Teleorman pentru urgentarea procedurilor de contractare a etapelor de cadastrare și identificarea de soluții pentru reducerea timpilor de soluționare a documentațiilor primite din partea primăriilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.