Economie

Conferinţă de presă pe tema irigaţiilor din judeţ la Prefectura Teleorman

irigatii2După 1989, suprafaţa irigată din România s-a redus drastic, infrastructura de irigaţii aflându-se într-o continuă degradare, în mare parte din cauza interesului scăzut al fermierilor pentru irigarea suprafețelor. Având în vedere că degradarea sistemului de irigaţii s-a produs şi în Teleorman, Instituţia Prefectului a organizat miercuri, 02.09.2015, ora 10.30, în sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ o conferinţă de presă pe tema irigaţiilor din judeţ, mai exact a lipsei acestui sector din agricultura teleormăneană şi a nevoii de a spijini agricultura teleormăneană prin modernizarea sistemului de irigaţii, sub denumirea de “SPRIJIN PENTRU AGRICULTURA DIN TELEORMAN PRIN MODERNIZAREA SISTEMULUI DE IRIGAȚII”.

Alături de prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, au fost vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Agricultură, europarlamentar Viorica Dăncilă, directorul ANIF Teleorman, Ionel Daşa şi directorul OJFIR, Dan Cone.

Conferinţa a fost deschisă de Carmen Daniela Dan, cea care a prezentat situaţia suprafeţelor calamitate de secetă din Teleorman, menţionând că efectele lipsei precipitaţiilor se reflectă şi în lucrările de toamnă care se desfăşoară cu mare greutate. În acest sens, prefectul de Teleorman a precizat că “dezvoltarea infrastructurii de irigaţii la nivelul judeţului Teleorman este un obiectiv important la nivelul administraţiei locale şi centrale”, explicând şi care sunt măsurile naţionale care se iau în vederea dezvoltării sistemelor de irigaţii. De altfel, măsuri privind susţinerea agricultorilor în caz de calamităţi se iau şi la nivel european, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Agricultură, europarlamentarul Viorica Dăncilă prezentând aceste măsuri europene, vorbind în acelaşi timp şi despre Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) despre care a spus că “este principalul instrument de care dispune UE pentru a face faţă catastrofelor naturale majore şi pentru a-şi manifesta solidaritatea cu regiunile din Europa afectate de dezastre. Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002”.

Pentru ca România să beneficieze de banii din acest fond, trebuie să solicite, în primul rând, acest lucru şi, mai ales, să întrunească unele condiţii. De altfel, Viorica Dăncilă a ţinut să sublinieze faptul că, prin Politica Agricolă Comună, fermierii din România benficiază de sprijin financiar în acest sens, însă doar în urma organizării unor asociaţii, fondurile disponibile pentru modernizarea instalațiilor putând fi accesate doar de către Organizații ale Utilizatorilor de Apă din Irigații.

Pe raza județului, există un număr de 23 de Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, dintre care numai o parte sunt funcționale, mare parte dintre acestea accesând Submăsura 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii (proiecte pentru „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare”) din vechiul PNDR.

Dan Cone, directorul OJFIR Teleorman, a prezentat situaţia accesării fondurilor prin PNDR de către OUAI-uri, precum şi o soluţie de reabilitare a infrastructurii secundare de irigaţii.  Astfel, Dan Cone a afirmat că această infrastructură poate fi reabilitată printr-o bună organizare la nivel local, în vederea accesării măsurii 4.3 din noul PNDR 2014-2020, sesiunea aceasta fiind alocați 218.000.000 euro pentru proiecte de 1 milion de euro sau 1 milion și jumătate de euro, unde rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile.

Totodată, directorul ANIF Teleorman, Ionel Daşa, a prezentat situaţia actuală de irigaţii de la nivelul judeţului Teleorman, spunând că pe raza judeţului Teleorman este amenajată cu lucrări de irigaţii o suprafaţă de 231.460 hectare, însă, în ultimii cinci ani, din această suprafaţă a fost contractată pentru a se aplica udări o suprafaţă totală de circa 25.000 – 27.000 de hectare.

În acest sens, printr-o solidaritate conjugată a autorităților publice locale, a ANIF, cât și a fermierilor, a fost propusă modificarea OUG 79/2013 privind Legea îmbunătățirilor funciare, în sensul introducerii unui abonament anual de 20 de lei pe hectar la irigații și de 25 de lei pe hectar, anual, la desecarea gravitațională în fiecare amenajare de irigații viabile de utilitate publică. O altă măsură propusă de actualul Guvern a fost legată de încheierea unui acord politic pe următorii 7 ani, astfel încât să se poată finanța reabilitarea, atât a infrastructurii secundare, cât și a celei principale din zona de irigații. De asemenea, în acest moment, a adăugat prefetul de Teleorman, pentru reabilitarea infrastructurii principale la nivel național, este necesară suma de un miliard de euro, iar anul viitor, din bugetul MADR vor merge către Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare aproximativ 145 milioane de euro, astfel încât să se investească și în reabilitarea infrastructurii principale, cea care este în proprietatea statului. (C.P.)

One Comment

  1. Ce a facut doamna Viorica Dancila marea specialista in agricultura in acest sens???
    Doamna inginera Viorica Dancila ca specialista in domeniul imbunatatirilor funciare pana sa fiti europarlamentar ce ati facut??????

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.