Eveniment

Conducerea ISU Teleorman a prezentat măsurile luate de instituţie pentru reducerea numărului de incendii de vegetație uscată în anul 2018

Campania agricolă de recoltare a cerealelor bate la uşă, iar în acest sens, în această perioadă, pompierii militari teleormăneni împreună cu reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, Gărzii Naționale de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului și cei ai Direcției Silvice au demarat activitatea de instruire a persoanelor responsabile din rândul operatorilor economici ce își desfășoară activitatea în domeniul agricol, pe linia prevenirii și stingerii incendiilor.

Despre situaţia din anii precedenţi, precum şi despre măsurile luate de ISU Teleorman pentru reducerea numărului de incendii de vegetație uscată în anul 2018 a vorbit inspectorul şef al instituţiei, col. Marius Stancu, în cadrul unei conferinţe de presă joi, 14 iunie.

Datele statistice arată că, în ultimii ani, s-au înregistrat foarte multe incendii de vegetație uscată care au pus în pericol viața și bunurile materiale ale cetățenilor. Concret, pe parcursul anului 2016 au fost înregistrate 774 de incendii, în timp ce în anul 2017 pompierii au intervenit la 832 de incendii de acest gen. În anul 2018, până în prezent, au fost înregistrate deja 43 de astfel de evenimente, a precizat col. Marius Stancu.

Pentru reducerea numărului de incendii de vegetație uscată, anul trecut, pompierii militari au desfășurat o serie de activități de informare preventivă a cetățenilor, proprietari de terenuri agricole, atât prin distribuirea de materiale informative în mediul rural, cât și prin prezentarea în mass-media locală a regulilor de prevenire a acestor incendii de vegetație uscată.

De asemenea, personalul Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Teleorman a desfășurat 37 de controale de prevenire în urma cărora au fost constatate 96 de deficiențe, pentru care au fost aplicate 88 de sancțiuni, dintre care 68 de avertismente și 20 de amenzi contravenționale în cuantum de 24.000 lei.

Pentru anul 2018, principalul obiectiv al pompierilor militari teleormăneni este reducerea numărului de incendii de vegetație uscată. În aceat sens, primul pas a fost realizarea de instruiri cu reprezentanții operatorilor economici din domeniul agricol, pe zone, astfel încât participarea să fie cât mai mare.

Potrivit reprezentanţilor ISU Teleorman, activitățile de instruire vor fi susținute pe toată perioada sezonului estival de o amplă campanie de informare preventivă a cetățenilor, dar și prin controalele de specialitate efectuate de către specialiștii ISU Teleorman, APIA, Gărzii Naţionale de Mediu și Agenţiei Pentru Mediu la operatorii economici din domeniul agricol.

Pe de altă parte, au fost transmise informări scrise către toți fermierii din județ, prin care se atrage atenția că este interzisă arderea resturilor vegetale de pe terenul arabil precum și a vegetației pajiștilor permanente. Astfel de informări au fost transmise și către toți primarii teleormăneni pentru a informa cetăţenii referitor la normele de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate.

De asemenea, pentru prevenirea incendiilor de vegetație uscată din apropierea drumurilor naționale și județene, care pot pune în pericol viața cetățenilor participanți la trafic, conducerea ISU Teleorman a solicitat reprezentanților care se ocupă de întreținerea lor să curețe vegetația uscată din apropierea acestora. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.