Monica DUMITRESCU
Conform graficului afişat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, probele de evaluare a CV-ului şi interviul în cadrul concursului naţional pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat se încheie săptămâna aceasta, vineri, 28 octombrie fiind ultima zi în care candidaţii vor mai susţine aceste probe. Rezultatele candidaţilor care au susţinut aceste probe au fost deja publicate pe site-ul oficial al ISJ, urmând ca zilele următoare să fie afişate şi pentru ceilalţi candidaţi.
Conform datelor, în urma acestui concurs, în destul de multe unităţi de învăţământ vor fi schimbaţi directorii sau directorii adjuncţi. În primul rând vor fi schimbaţi din funcţii cei care nu s-au înscris la concurs sau care nu au promovat toate probele în cadrul acestuia. Sunt însă şi situaţii în care directorii vor fi schimbaţi deşi au promovat toate probele concursului în condiţiile în care punctajul obţinut de aceştia este mai mic în comparaţie cu al contracandidaţilor. O astfel de situaţie este la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Roşiorii de Vede, unde Elvira Unteşu a surclasat-o pe Cristiana Burlacu, cea care ocupă în prezent funcţia de director al acestei unităţi de învăţământ, obţinând un punctaj mai mare. Aceeaşi situaţie este şi la Liceul Tehnologic nr. 1 din municipiul Alexandria, unde directorul în funcţie, Bogdan Doncea, a obţinut un punctaj mai mic în comparaţie cu contracandidata sa, Iuliana Stancu.
În Teleorman au rămas în cursa pentru ocuparea funcţiilor de conducere în şcoli, după promovarea probei scrise, 118 candidaţi. Până la sfârşitul săptămânii trecute doar cinci candidaţi au fost respinşi la proba de interviu, restul promovând concursul.
Ca şi la proba scrisă, la fiecare din cele două probe pe care candidaţii la posturile de director le susţin în această perioadă, punctajul maxim acordat este de 50 de puncte, punctajul minim pentru promovare fiind de 35 de puncte.
Candidaţii unici pe post care obţin minim 35 de puncte la fiecare dintre cele trei probe vor fi declaraţi promovaţi. În cazul în care pentru un post sunt mai mulţi candidaţi admişi, postul va fi ocupat de candidatul cu cel mai mare punctaj cumulat la cele trei probe. În cazul egalităţii de punctaj, este declarat promovat candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisă. Dacă şi în această situaţie egalitatea se păstrează, pentru unităţile de învăţământ cu filiera tehnologică, este declarat promovat candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., după caz, iar la filiera vocaţională, cel care are specialitatea corespunzătoare profilului predominant al unităţii de învăţământ, iar pentru celelalte unităţi de învăţământ este declarat promovat candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu. Dacă şi în această situaţie egalitatea persistă, este declarat promovat candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a CV-ului.
Rezultatele concursului vor fi afişate pe 18 noiembrie 2016. În perioada 21-23 noiembrie pot fi depuse contestaţii, care vor fi soluţionate până cel târziu la 9 decembrie, urmând ca pe 16 decembrie rezultatele finale să fie validate în consiliul de administraţie al ISJ Teleorman şi transmise la Ministerul Educaţiei. Candidaţii care au promovat concursul vor fi învestiţi în funcţii în a doua parte a lunii decembrie. Tot atunci vor avea loc şi numirile pe posturile rămase neocupate.
În Teleorman au fost scoase la concurs în total 173 de posturi (142 de director şi 31 de director adjunct).