Social

Concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere în învăţământ, amânat la nesfârşit – În Teleorman, majoritatea directorilor de şcoli şi inspectorilor şcolari au fost numiţi fără concurs

Anul trecut, în vară, imediat după instaurarea Guvernului Ponta I, majoritatea inspectorilor şcolari generali şi generali adjuncţi au fost schimbaţi. Cei nou numiţi în aceste funcţii au fost numiţi însă cu delegaţie, urmând să îndeplinească funcţiile până la organizarea concursului. În conformitate cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a scos la concurs cele 42 de funcţii vacante de inspector şcolar general din inspectoratele şcolare judeţene. Concursul stabilit pentru perioada 20-27 august 2012 a fost însă amânat până după începerea şcolii. Iată că s-a încheiat primul semestru din acest an şcolar, iar cel de-al doilea e gata să înceapă şi concursul pentru ocuparea acestor funcţii de conducere în învăţământ nu a fost organizat şi nici veşti de la minister nu vin în acest sens. La fel s-a întâmplat şi cu directorii unităţilor de învăţământ, care la rândul lor au fost schimbaţi de noua conducere a ISJ în cea mai mare parte.

Astfel, la nivelul judeţului Teleorman din cei 147 de directori de unităţi de învăţământ doar 44 ocupă funcţia în urma unui concurs, 103 fiind numiţi de inspectorul şcolar general prin detaşare “în interesul învăţământului”, iar din cei 30 de directori adjuncţi doar unul a ocupat funcţia prin concurs.

Conform noii Legi a Educaţiei, pot ocupa o funcţie de conducere în învăţământ doar cadrele didactice care fac parte din corpul naţional de experţi în management educaţional. Pentru constituirea acestui corp, Ministerul Educaţiei a organizat în martie-aprilie 2012 o primă sesiune la care s-au înscris 268 de dascăli teleormăneni, însă doar 169 au fost admişi. De atunci şi până acum, în urma altor două sesiuni, numărul experţilor în management educaţional în Teleorman a ajuns la aproximativ 350, aşa că la organizarea concursurilor pentru posturile de directori ISJ va avea de unde alege. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.