Social

Concursul de directori anunțat pentru luna iulie se mută în octombrie – Între timp, la nivelul județului mai expiră niște contracte de management

În Teleorman, pentru 72 de directori și 9 directori adjuncți ai unităților școlare, contractele de management educațional au încetat de drept, în luna ianuarie, iar 21 dintre aceștia au fost schimbați din funcție, fiind detașate în interesul învățământului alte persoane la conducerea unităților de învățământ respective. Au fost vizate de schimbare atât grădinițe și școli generale, cât și licee.

Pentru alți peste 40 de directori și directori adjuncți din județ, care au promovat examenul din anul 2017, contractele de management vor expira în lunile iulie-august și rămâne de văzut dacă vor fi schimbați din funcție până la finalizarea concursului sau dacă le va fi prelungit mandatul. De asemenea, pentru o mică parte a directorilor de școli din județ contractele de management urmează să expire spre finalul acestui an.

Conform prevederilor legale în vigoare, directorii câștigă prin concurs mandate de patru ani, iar la expirarea mandatului există două posibilități: prelungirea mandatului cu un an – cu acordul părților, după evaluarea performanțelor manageriale la nivel de unitate, sau numirea unui cadru didactic titular prin detașare în interesul învățământului, până la finalul anului școlar în curs.

Noi concursuri pentru directorii de școli nu au putut fi organizate în anul 2020, din cauza pandemiei. Și nici anul 2021 nu pare să fie unul cu noroc, în contextul în care organizarea concursului pentru directorii și directorii adjuncți de școli, programat inițial să înceapă în luna iunie, s-a amânat pentru jumătatea lunii septembrie.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu declara, cu ceva timp în urmă, că metodologia de concurs a fost avizată, „urmând să se regleze o serie de aspecte la nivel de detaliu”. Potrivit sursei citate, concursul va debuta la data de 14 septembrie, urmând ca în data de 15 octombrie să fie organizată proba scrisă. Pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie ar urma să aibă loc probele de interviu la nivelul fiecărei şcoli, iar în perioada 20 – 22 decembrie vor fi emise deciziile de numire, începând cu data de 10 ianuarie, când debutează semestrul al doilea al anului şcolar 2021 – 2022.

Așadar, cel puțin până la jumătatea anului școlar viitor, instituțiile de învățământ vor sta fără directori și directori adjuncți numiți în urma unui concurs, iar cel mai probabil discuțiile potrivit cărora schimbările din funcție se fac pe criterii politice vor fi la ordinea zilei și în lunile următoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.