Ceea ce era previzibil se întâmplă: la SC Donau Chem SRL Turnu Măgurele, mai bine cunoscut ca şi Combinatul Chimic din localitatea de pe malul Dunării, a sosit adresa cu numărul 5621/13.06 2013, semnată de directorul general Catană Paulina, notificare prin care se precizează aproape clar: „Ca urmare a dificultăţilor economice cu care se confruntă unitatea şi care au fost aduse la cunoştinţa Sindicatului cu mult timp în urmă, generate de creşterea costurilor de producţie a majorării preţului la gazele naturale, în condiţiile în care Hotărărea de Guvern nr. 22/2013 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale pentru piaţa de gaze naturale îşi produce în continuare efectele, astfel încât deja la 01.07.2013 preţul gazelor naturale va fi cu 39% mai mare faţă de 01.01.2013, Donau Chem SRL încetează activitatea de producţie şi intenţionează să concedieze cel puţin 70% din numărul total de salariaţi”.
Altfel, se mai precizează în notificarea respectivă că justificarea concedierii colective este datorată creşterii cu aproximativ 70% a cheltuielilor cu asigurarea gazelor naturale în cheltuielile pentru realizarea producţiei. „După oprirea instalaţiilor se va trece la efectuarea reparaţiilor generale anuale, astfel că în prima etapă vor înceta activitatea în jur de 500 de salariaţi din cei 990 de salariaţi existenţi, urmând ca după terminarea lucrărilor de reparaţii să fie aplicată o a doua etapă de concediere pentru încă aproximativ 200 de salariaţi”, se precizează în declaraţia conducerii de la Combinatul chimic din Turnu Măgurele.
Practic, din cei aproximativ 1000 de angajaţi vor rămâne după concedierile colective doar 300, deocamdată, aceştia fiind încă de folos la conservarea utilajelor şi la paza acestora.
După oprirea instalaţiilor, se va trece la efectuarea reparaţiilor generale anuale, iar concedierea colectivă va cuprinde toate categoriile de salariaţi, de la muncitori la maiştri, de la salariaţi TESA la personal din conducere, cei care vor rămâne urmând doar să asigure paza şi conservarea instalaţiilor.
Deciziile de concediere se vor emite în ultima decadă a lunii iulie, la întâi iulie urmând a se emite preavizele de concediere colectivă. Se va respecta astfel termenul legal, conform Codului muncii, de trei săptămâni de preaviz.
Aceeaşi soartă au avut-o şi salariaţii de la combinatele chimice din Bacău, Piatra Neamţ şi Făgăraş.
Cei de la Combinatul Chimic din Turnu Măgurele vor „beneficia” de patru salarii medii brute, pe societate, aproximativ 17-18 milioane lei vechi, acordate lunar (timp de patru luni), şi de un ajutor de şomaj de aproape cinci milioane lei vechi pe lună maximum un an .
În anul 2004, când a preluat Ioan Nicolae combinatul chimic de la Turnu Măgurele, la respectiva întreprindere lucrau aproape 1600 de oameni; astăzi, tot sub patronatul lui Ioan Nicolae, datorită creşterii cu aproape 160%, vor rămâne doar aproape 300 de salariaţi care să se ocupe de paza şi de conservarea instalaţiilor. În adresa semnată de directorul general, economist Catană Paulina, se specifică „Salariaţii concediaţi vor beneficia de măsuri de protecţie socială potrivit legii indemnizaţiei de şomaj şi de plăţi compensatorii conform Contractului Colectiv de Muncă”.
Nici cei care vor rămâne angajaţi, care nu vor fi disponibilizaţi, care nu vor fi trecuţi în şomaj, nu vor avea o viaţă blândă. Astfel, conducerea întreprinderii susţine: „Pentru o parte din personalul care nu va fi disponibilizat se va aplica o reducere a programului de lucru de la 5 la 4 zile săptămânal, cu reducerea corespunzătoare a salariului sau plata unei indemnizaţii de 75%, în conformitate cu art. 52 alin 3 şi art 53 din Codul Muncii, art. 60 din CCM”.
Ce vor face şapte sute de familii din Turnu Măgurele care nu vor mai putea să-şi plăteasă nici utilităţile, nici pâinea, nici caietele copiilor, nici pingelele, rămâne de văzut; pentru municipalitate va fi o problemă!