Politic

Comunicat de presă – Memoria scurtă a premierului Dăncilă

Au trecut șase luni de când guvernul Dăncilă guvernează România, susținut de alianța PSD-ALDE. Ocazie cu care premierul a ținut să prezinte un raport al celor mai importante realizări ale guvernului său în intervalul scurs de la învestire. Și-a început discursul prezentând indicatorii macroeconomici care au crescut în această perioadă. Veniturile bugetare au atins 132 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creștere de peste 12%. A lăudat, de asemenea, colectarea contribuțiilor sociale la stat, care s-ar fi făcut în acest prim semestru al anului mai bine ca niciodată. Ne-a vorbit și despre gradul de absorbție al fondurilor europene, care se situează acum la 19%, fără a preciza însă că ne plasează pe un loc codaș în Uniunea Europeană.

Ne-a mai anunțat doamna premier că investițiile în infrastructură sau alte domenii sunt prioritare pentru guvern, că au crescut cu 50% în comparație cu primul semestru al anului trecut. Stai și privești în jur să vezi măcar una dintre investițiile majore inițiate de guvern. Vreun tronson nou de autostradă început, vreun spital, o reabilitare a vreunui tronson de cale ferată etc. Și constați că, deși apar cifre frumoase în raportul premierului, lipsesc cu desăvârșire în realitatea factuală. Evident că nu puteau lipsi din raport marile realizări ale guvernării PSD-ALDE: creșterea salariilor, a pensiilor și a indemnizațiilor, scăderea ratei șomajului. Ascultând toate acestea, mai ca-ți vine să crezi că România este tigrul economic Europei.

Ce a uitat să ne spună doamna Dăncilă?

Că toate aceste creșteri menționate s-au făcut cu costuri și că vor crea efecte în economie pe care le vom resimți ulterior. Fiindcă legitățile economice nu iartă. Dar ce le pasă celor din alianța PSD-ALDE, când scopul lor este clar, și este limitat la un orizont de timp scurt: câștigarea alegerilor de anul viitor – europarlamentare și prezidențiale – și a celor parlamentare din 2020? A uitat să includă în raport, Viorica Dancilă, că inflația a ajuns la un nivel record în 2018. România este țara cu cea mai mare inflație din întreaga Uniune Europeană. Suntem singura țară din UE care a înregistrat scumpiri pentru cinci luni la rând în anul 2018. În luna mai, de exemplu, inflația a ajuns la 5,4%.

A mai uitat doamna premier să ne spună că indicele ROBOR la trei luni nu se mai oprește din creștere de la începutul anului. Asta implică o adevarată explozie a datoriei românilor la bănci. Iar previziunile pentru lunile următoare sunt sumbre. La începutul anului aveam un indice ROBOR de 2%. Astăzi este de cca. 3,5%. EURO a atins, în ultimele luni, maxime istorice. N-a menționat șefa guvernului nici deficitul bugetului general consolidat, care a atins nu mai puțin de 8 miliarde de lei. Adică, față de semestrul I al anului 2017, este de 4 ori mai mare. Ce ne spune asta? Că toate creșterile acelea de salarii, pensii, indemnizații sunt nesustenabile. Nu se bazează pe creșterea productivității, a competitivității economice. Ci pe stimularea consumului, prin aruncarea banilor in piață. Dacă luăm în considerare că România importă bunuri de larg consum mult mai mult decât exportă, ajungem la concluzia că banii respectivi susțin creșterea producției și a numărului locurilor de muncă în țările din care importăm respectivele bunuri. Și mai înseamnă, în termeni economici, creșterea deficitului de cont curent.

Dar nu este nicio surpriză în ceea ce privește filosofia de guvernare a PSD, partid care își asumă o viziune de guvernare de stânga. Surpriza vine din partea unui partid, ALDE, care tot clamează că este singurul partid liberal veritabil, dar care girează, prin concubinajul cu PSD, o guvernare bazată pe măsuri economice prevalent de stânga, care dezechilibrează grav echilibrele macro ale economiei, bazându-se pe tăierea masivă a bugetului de investiții și direcționarea banilor în consum prin creșteri artificiale, nesustenabile, ale veniturilor populației. A mai fost o țară care a experimentat o asemenea filosofie de guvernare: Grecia. Iată de ce România are nevoie de o guvernare bazată pe o viziune economică de dreapta, care sa prioritizeze investițiile, o  creștere economică biotică, naturală, bazată pe productivitate, competitivitate.

Senator Eugen Pîrvulescu

Președinte Filiala PNL Teleorman

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.