În România există o diferențiere la poluri opuse când se ia în discuție acordarea de pensii. Dacă printre pensionari există un număr semnificativ care primește o pensie sub 500 de lei, la polul opus se află categoria privilegiaților cu pensii de peste 5000 de lei, acordate nu numai beneficiarilor de pensii speciale, dar și altor categorii de favorizați ai sistemului. În primul trimestru al acestui an, în România erau 5,18 milioane de pensionari, așa cum reiese din datele publicate de Institutul Național de Statistică.
Potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în luna mai a acestui an circa 1,5 milioane de pensionari au încasat sume mai mici de 800 de lei, din care 606. 000 au luat pensie mai mică de 500 de lei , 271.000 între 500 și 600 de lei și 321.000 între 600 și 700 de lei, alți 310.000 între 700 și 800 de lei.
Raportul dintre numărul mediu de pensionari și cel al salariaților a fost de 9 la 10, astfel că în București ,de exemplu ,sunt cinci pensionari la zece salariați, în timp ce în județul Teleorman ,, polul sărăciei’’ ,zece salariați susțin 16 pensionari, declarându-se fără doar și poate județul campion la pensionari în raport cu salariații.
Din statisticile oficiale reiese că populația județului Teleorman este de aproximativ 375.000 de locuitori, dintre care cam o treime din populația județului o reprezintă pensionarii, așa cum reiese din evidențele Casei Județene de Pensii Teleorman, unde sunt înregistrați un număr total de 102.452 de pensionari.
Potrivit unei statistici a CJP, primesc pensii de stat un număr de 90.586, pensii din agricultură 16.089, indemnizații sociale pentru pensionare 31.647, alte indemnizații 7085. Mare parte dintre pensionarii teleormăneni, un număr de 82.289 iau pensii de limită de vârstă.
Cu mare parte a populației plecată peste hotare, cu migrația tinerilor activi în orașele mari, cu o speranță de viața tot mai scăzută și o natalitate în continuă scădere, județul Teleorman a ajuns să fie un județ îmbătrânit ale cărui orizonturi în ceea ce privește perspectiva viitorului nu sunt ancorate în realitate; un județ care, în condițiile actuale nu poate vorbi cu speranță de viitor.
Schimbarea se află în mâinile noastre, în mâinile tuturor cetățenilor obosiți de aceeași culoare politică. Avem credința că lucrurile se pot schimba spre binele cetățeanului care merită să aibă un trai mai bun. Principala preocupare a PNL va fi crearea de noi locuri de muncă, atragerea și încurajarea tinerilor cu potențial care să aducă un plus valoare județului Teleorman. Doar așa raportul dintre numărul de pensionari și salariați se poate echilibra și se poate ajunge la o stare de normalitate.
Acesta este obiectivul și aceasta este motivația Partidului Național Liberal care ne împinge în această luptă pe care dorim să o câștigăm doar ÎMPREUNĂ la alegerile din 2020.
Senator PNL, Eugen Pîrvulescu