Eveniment

Comuna Vârtoape, lovită de viitură pentru a treia oară anul acesta

IMG_3829Monica DUMITRESCU

Pârâul Câinelui a provocat din nou probleme locuitorilor din comuna Vârtoape. Oamenii s-au trezit joi de dimineaţă cu gospodăriile inundate după ce apele s-au revărsat pentru a treia oară în acest an. Din fericire, de data aceasta, apa nu a pătruns şi în case, însă a provocat pagube însemnate în grădinile de legume şi pe terenurile agricole de care oamenii nu au apucat să-şi recolteze culturile.

În comună circulaţia este îngreunată, şoseaua principală în zona Pieţei şi câteva uliţe fiind acoperite de apă. Autorităţile locale şi cele judeţene au luat însă măsurile necesare pentru limitarea pagubelor.

“De ieri suntem aici, am acţionat toată ziua la supraînălţarea şi la consolidarea digurilor cu forţe de la ISU şi Jandarmerie. Am avut o suplimentare şi de la ISU Bucureşti. S-au folosit 3000 de saci încărcaţi cu nisip cu ajutorul voluntarilor din comună. Sunt câteva anexe gospodăreşti inundate, însă comparativ cu inundaţiile din perioada sărbătorilor de Paşte, pagubele au fost mici. Noi ne-am organizat destul de bine”, a declarat Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.

Acesta a mai spus că lucrările la regularizarea Pârâului Câinelui pentru care au fost alocate fonduri după inundaţiile de Paşte sunt în toi şi vor fi finalizate la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie. “După finalizarea acestor lucrări nu vom mai avea probleme”, a spus acesta.

Oamenii care au gospodăriile în zona inundabilă din comuna Vârtoape au ajuns însă la capătul răbdării. Ei spun că au casele distruse de umezeală şi nu pot dormi liniştiţi ori de câte ori se anunţă ploi.

“Acum ne-a intrat apa doar în grădină, însă rândul trecut a intrat în casă şi nu s-a uscat nici acum. Ne-au căzut sobele, ne-a căzut tencuiala, avem mucegai. Acum toată grădina e inundată şi s-au dus toate legumele. Animalele şi păsările am reuşit să le protejăm, însă e foarte greu”, a spus Giurea Maria. Aceasta s-a declarat nemulţumită şi de sprijinul autorităţilor locale. “Data trecută am primit de la biserică un sac de ciment şi unul de var. Atât. Acum nu a venit nimeni să ne aducă o stică de apă că apa din fântână nu mai e bună şi nu avem ce să bem. Nici pâine nu avem. O să mă duc acum prin apă să iau de la magazin”, a spus acesta.

Paraschiv Stan, un alt locuitor din Vârtoape a cărui gospodărie se inundă la fiecare viitură pe Pârâul Câinelui, a mărturisit că stă cu frică de câte ori plouă: “Acu nu a intrat apa decât pe bătătură. De Paşte însă a intrat în casă o juma de metru şi nu s-a mai uscat deloc. Stăm cu frică de câte ori plouă. Grădina e distrusă, animalele le-am dus pe deal”.

Un alt localnic, chiar dacă nu are casa în zona inundabilă, a declarat că din cauza inundaţiilor nu a mai apucat să strângă mare lucru de pe terenul agricol în care a investit bani şi multă muncă. “Au rămas acolo şi grâul şi orzul, au putrezit”, a spus acesta.

Cel puţin deocamdată oamenii nu mai au de ce să se teamă. Cotele râurilor în Teleorman sunt în scădere, potrivit directorului SGA, Ion Barbu, şi nu se mai anunţă nicio viitură, cel puţin pentru perioada imediat următoare.

IMG_3863IMG_3823IMG_3859IMG_3852IMG_3825IMG_3836

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.