Politic

Comisia care comisește

Sorin Ovidiu Bălan

La Parlament a fost zi mare. Comisia care investighează achiziţionarea de terenuri din comuna Nana, judeţul Călăraşi, a început să lucreze. Este foarte bine că se face lumină. O serie de factori de răspundere vor fi chemaţi ca să dea socoteală şi să lămurească lucrurile.

Aici, cu chematul şi cu lămuritul ar cam fi o problemă, care, din păcate, ne face să credem că şi cu această comisie se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat cu toate comisiile de anchetă instituite la Parlament. Adică va începe în forţă, cu declaraţii de presă fulminante, cu promisiuni că se va face lumină mai ceva ca ziua, va funcţiona o vreme, timp în care motoarele anchetei îşi vor mai pierde din combustibil şi într-o bună zi, când lumea va uita de subiect, îşi va înceta activitatea pe tăcute, iar concluziile zbaterilor aleşilor vor fi abandonate în vre-un sertar uitat. Nu degeaba a ieşit vorba, foarte corectă altminteri, că dacă vrei să îngropi un subiect de interes, faci o comisie parlamentară de anchetă.

Eu cred că şi această comisie, intitulată „fără precedent în istoria Parlamentului” va comisi o vreme apoi se va stinge, după modelul deja consacrat.

De ce spun asta. Regulamentul de funcţionare al Comisiei este o aberaţie care nu poate fi pusă în nici un caz în practică. Mai că începem să credem că asemenea greşeli grosolane au fost făcute intenţionat de nişte oameni care au totuşi cunoştinţe juridice şi care au vrut practic să-şi asigure o retragere onorabilă la sfârşit.

Iată doar două exemple. Primul: regulamentul de funcţionare spune că Comisia (nu iertaţi cacofonia, că e bine pusă aici) poate solicita inclusiv documente clasificate. Secrete adică. Numai că. Nu poate umbla cu astfel de documente oricine. Trebuie un fel de atestat, care se numeşte certificat ORNIS, iar cea mai mare parte a membrilor Comisiei nu au astfel de document. Adică nu pot cerceta documentele secrete.

A doua aberaţie: Comisia are dreptul să convoace pe oricine doreşte să-l audieze, iar persoana respectivă are obligaţia să se prezinte. Aş întreba eu: şi dacă nu se prezintă, ce? Ce-i poate face Comisia? Având în vedere faptul că numai Justiţia poate da mandat de aducere unei persoane pe care crede că este util să o audieze.

De aceea mie mi se pare că drumul spre adevărul ascuns la Nana, judeţul Călăraşi, a început cu stângul. Iar mărşăluitorii şi-au legat din start şireturile greşit la bocanci.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.