Social

Comercianții de pe “Lipscani” Alexandria: “Mai ținem deschis ca să nu ajungem asistați social”

Zona comercială “Lipscani” din municipiul Alexandria se confruntă cu o lipsă acută de cumpărători, iar comercianții sunt nevoiți să îndure frigul, pentru a-și procura pâinea de zi cu zi. Această zonă este în plin proces de declin economic, devenind un spațiu aproape uitat de alexăndrineni, ceea ce reiese și din discuțiile purtate cu vânzătorii de aici.

Astfel, Mioara, patron al unui magazin de articole textile din incintă, în vârstă de 60 de ani, a declarat: “Profitul pe care îl realizăm din vânzarea de haine este foarte mic, chiar spre deloc, de aproximativ 1.000 de lei lunar, deoarece zona Lipscani este îmbătrânită. Dacă nu realizăm această activitate, ne transformăm în asistați social. Prețurile produselor sunt foarte mici, comparativ cu cele din magazine, deoarece chiria de doar 250 de lei pe care o suportăm facilitează acest lucru, nefiind nevoiți să practicăm un adaos exagerat, comparativ cu magazinele care suportă o chirie de aproximativ 2.000 de lei. Consider că produsele noastre au același nivel de calitate ca și cele din magazin, deoarece toată marfă vine din același loc: Dragonul Roșu.

Categoria de persoane care ne mai calcă pragul sunt pensionarii, deci, practic, ei trăiesc cu noi și noi trăim cu ei. Aceștia vin la mici cumpărături doar în perioada în care intră în posesia pensiilor. Sunt foarte multe magazine în incinta acestei zone comerciale care au fost deja închise, din aceași cauză. Suntem mulțumiți că ne rămân măcar 20 de lei pe zi, pentru că aceasta este situația din România. Mai bine de jumătate dintre persoanele care întreprind activități de comerț în zona aceasta sunt pensionari, fiind atât patroni, cât și angajați, deoarece situația financiară nu le permite alt ceva”.

O altă respondentă, Mariana, în vârstă de 49 de ani, comerciantă în bazar de 28 de ani,  a susținut următoarele: “Această zonă nu mai este de mult frecventată de către cumpărători. Tinerii nu vin niciodată aici pentru cumpărături, optând pentru zona de online. Persoanele care, totuși, mai ajung pe la noi sunt cele cu venituri modice, sau cele din mediul rural. Condițiile în care ne desfășurăm activitatea nu sunt prietenoase, ne-am obișnuit cu frigul, avem și un radiator pe care nu îl folosim, deoarece oricum nu face față. În această perioadă, deschidem mai târziu, la ora 10.00 și undeva pe la ora 13.00 mergem către case, nemaisuportând frigul”.

Aceeași este și părerea Eugeniei, în vârstă de 69 de ani: “Zona Lipscani este goală, vânzările sunt extrem de slabe. Oamenii vin în magazinul meu mai mult pentru a cumpăra haine pentru pomeniri și înmormântări. A crescut prețul și în Dragonul Roșu, la fel și combustibilul și chiria, ceea ce a dus la realizarea unui profit foarte mic. Fac cu greu față frigului, sunt în vârstă și îmi îngheață picioarele. Veniturile pe care le realizez din vânzare nu ajung nici măcar la valoarea salariului minim pe economie”.

O altă respondentă, aceeași situație: “Vânzările au scăzut din momentul declanșării pandemiei și, deși prețurile au rămas la fel, cumpărătorii se fac uitați. Abia dacă vine un singur cumpărător pe zi la magazinul meu, ceea ce duce la un profit foarte mic. Suntem nevoiți chiar să scoatem bani din buzunar pentru chirie și marfă, și din această cauză luăm în calcul închiderea magazinului, la epuizarea stocului”.

De menționat faptul că, pe toată perioada interviurilor, nu s-a realizat vânzarea nici măcar a unui produs și nu au existat nici măcar persoane în trecere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.