Sărbătorile de iarnă se apropie şi părinţii au de unde alege cadourile pentru copiii lor, însă nu toate jucăriile care se găsesc pe rafturile magazinelor sunt sigure pentru micuţi. Comercianţii vor să scoată profit maxim din vânzările acestei perioade aşa că nu mai ţin cont de gradul de pericol pe care unele jucării îl prezintă pentru copii.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor îi avertizează pe părinţi că pe rafturile magazinelor sunt şi jucării care conţin substanţe periculoase şi piese mici care pot fi înghiţite uşor de copii. În ciuda faptului că au fost amendaţi, vânzătorii tot nu scot de pe rafturi marfa cu probleme.
În plin sezon de cumpărături pentru copii, comisarii de la Protecţia Consumatorului au confiscat deja sute de jucării periculoase. Chiar dacă sunt conştienţi că unele dintre jucăriile pe care le vând pun viaţa copiilor în pericol, comercianţii par să pună profitul înainte de siguranţa minorilor, dorinţa lor de câştig cu orice risc, reieşind din datele date publicităţii de ANPC ale ultimului control făcut la jucării. Astfel, la nivel naţional, la 787 din cei 968 controlaţi s-au depistat abateri de la prevederile legale, ceea ce reprezintă un procent de mai bine de 81% de comercianţi găsiţi în neregulă.
Deficienţe au fost găsite în majoritatea judeţelor ţării, iar Teleormanul, din nefericire, nu face excepţie. Printre principalele deficienţe depistate de comisarii de la Protecţia Consumatorilor şi la care comercianţii au închis ochii se numără lipsa inscripţionării numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi a adresei la care aceştia pot fi contactaţi sau lipsa menţionării numărului unic de înregistrare pe jucărie sau în documentele însoţitoare.
Totodată, jucăriile, inclusiv substanţele chimice pe care le conţin, nu trebuie să pună în pericol siguranţa sau sănătatea copiilor, luându-se totodată în calcul şi abilitatea utilizatorilor, în special pentru copii mai mici de 36 de luni sau altor grupe de vârstă specific şi trebuie să conţină avertismente generale de vărstă, precauţii de utilizare pentru anumite categorii, precum şi instucţiunile de folosire. Ei bine, nici la acest capitol comercianţii nu au ţinut cont, comisarii Protecţiei Consumatorilor constatând abateri privind cerinţele generale de siguranţă şi abateri privind cerinţele speciale de siguranţă.
Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat sancţiuni, respectiv avertismente şi amenzi contravenţionale, măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare sau etichetare, de remediere a unor deficienţe, dar şi măsuri de oprire definitivă de la comercializare, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă. (C.P.)