Social

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei

porci-fermaPentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman recomandă achiziţionarea cărnii de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

Având în vedere cererea crescută de carne de porc, specifică perioadei premergătoare Crăciunului, multe persoane continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc direct din gospodării sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare.

Nu de puţine ori, s-au întâlnit situaţii în care unii crescători de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, pot avea consecinţe grave, spun specialiştii în siguranţa alimentelor.

Aceştia atrag atenţia asupra faptului că, dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată, oamenii sau chiar alte animale, se pot îmbolnăvi, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Pentru a fi în siguranţă, trebuie solicitată vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, pentru a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate şi, mai ales, pentru a a asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

De reţinut că examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, iar comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei. Comercializarea porcilor vii în târguri se face doar cu respectarea prevederilor legale. Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar, ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare. Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar.

Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri. Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.