Împlinirea a 80 de ani de la naşterea şi 10 ani de la trecerea în nefiinţă a celui care a fost eruditul profesor Ion Moraru, a prilejuit sesiunea comemorativă organizată luni, 24 septembrie, la Muzeul Judeţean Teleorman, sub genericul “Profesor Ion Moraru – O viaţă în slujba istoriei”. La eveniment au participat alături de soţia şi fiul profesorului Ion Moraru, Pavel Mirea, directorul muzeului judeţean, publicistul Stan V. Cristea, preotul Popa Gheorghe, precum şi mulţi din cei care l-au cunoscut sau cărora le-a fost coleg.
Cu acest prilej, a fost lansat volumul omagial “Ion Moraru – Bădia”, la care, alături de Teodora Moraru şi Constantin Moraru, soţia, respectiv fiul profesorului, au colaborat scriitorul Marin Radu Mocanu, precum şi prof. univ. dr. Ioan Scurtu. Volumul care cuprinde fragmente autobiografice, amintiri despre anii de temniţă, activitatea didactică, momente de la revoluţia din 89, fotografii, precum şi un testament lăsat de profesorul Ion Moraru familiei, a fost prezentat de Constantin Moraru, cercetător în cadrul Arhivelor Naţionale.
Despre activitatea profesorului Ion Moraru a vorbit în cadrul evenimentului desfăşurat la începutul acestei săptămâni şi publicistul Stan V. Cristea.
Ion Moraru, profesor de istorie, publicist, scriitor, s-a născut la 24 decembrie 1932, la Vaslui, dar a trăit pe meleagurile Teleormanului, ai cărui oameni l-au adoptat ca pe unul de-al lor.
Licenţiat al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, la terminarea facultăţii s-a stabilit la Alexandria şi a funcţionat ca profesor de istorie la Şcoala generală din Poroschia – Teleorman, în perioada 1970-1974 fiind director al Centrului Judeţean al Creaţiei Populare Teleorman.
A desfăşurat o bogată activitate obştească: a fost, pe rând, preşedinte al Filialei Teleorman a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România şi membru în Comitetul naţional al aceleiaşi societăţi, preşedinte al Comisiei judeţene Teleorman de istorie militară, preşedinte al Comisiei judeţene Teleorman pentru monumente şi cimitire ale eroilor.
În perioada 22 decembrie 1989 – 9 ianuarie 1990 a fost preşedinte al Consiliului judeţean al Frontului Salvării Naţionale, în anii 1991-1993 a fost preşedinte al Asociaţiei “22 decembrie 1989” din Alexandria, iar în anii 1992-1993 a fost consilier independent în Consiliul local al municipiului Alexandria.
Ion Moraru a debutat publicistic cu articole la ziarul ”Teleormanul”, iar editorial a debutat cu volumul ”Zile fierbinţi”. A colaborat cu note, articole şi studii la principalele publicaţii locale şi naţionale. A prezentat comunicări la diferite sesiuni ştiinţifice organizate în judeţul Teleorman şi în ţară. A primit din partea Inspectoratului pentru Cultură al judeţului Teleorman premiul “Dimitrie Berindei” pentru publicistică şi premiul “I.D. Ştefănescu” pentru cercetare istorică. A primit, de asemenea, Premiul “Oscarul Românesc” pentru excelenţă.
A scris, de autor sau în colaborare, lucrări ca Zile fierbinţi în Teleorman, Alexandria pe treptele istoriei, Eroi-martiri din Teleorman ai Revoluţiei din Decembrie 1989, Alexandria – 100 de ani-monografie, Decembrie 1989 în Teleorman, Monografia judeţului Teleorman. Publicistul Stan V. Cristea i-a dedicat două pagini în Dicţionarul Scriitorilor şi Publiciştilor Teleormăneni.
A murit, la 24 septembrie 2002, la Alexandria, în plină efervescenţă creatoare, abandonând multe proiecte de cercetare istorică, pe care, din fericire şi spre aducere aminte, i le continuă fiul, Constantin Moraru, cercetător la Arhivele Naţionale. (M.D.)