Social

Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” şi Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” au cei mai mulţi elevi cu burse de merit

Monica DUMITRESCU

Mai mult de o treime din numărul burselor de merit aprobate pentru elevii din cele 6 licee alexăndrene cu medii mari vor fi acordate la Colegiul Naţional “A. I. Cuza”. 244 de elevi beneficiari ai bursei de merit, dintr-un total de 714, sunt elevi ai acestei unităţi de învăţământ. Alţi 220 de beneficiari ai bursei de merit în semestrul I al acestui an şcolar sunt elevi ai Liceului Pedagogic “Mircea Scarlat”. La Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” beneficiari ai bursei de merit în acest semestru sunt 119 elevi, la Liceul teoretic “Constantin Noica” sunt 76 de elevi cu burse de merit, în timp ce la cele două licee tehnologice din Alexandria sunt doar 25-30 de elevi cu burse de merit.

În ce priveşte bursele de performanţă acordate elevilor premiaţi la olimpiadele şi concursurile naţionale, pe locul I cu 21 de astfel de burse se află Liceul Pedagogic, poziţia a doua fiind ocupată de Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” cu 10 burse de performanţă. Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” are un singur beneficiar al bursei de performanţă în acest semestru, în timp ce la celelalte trei licee din Alexandria nu se acordă nicio astfel de bursă.

La nivel gimnazial, cele mai multe burse de merit, respectiv 111, sunt acordate elevilor Şcolii Gimnaziale “Ştefan cel Mare”. La Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” în semestrul acesta sunt pe listă 65 de elevi cu medii mari, iar la Şcoala “Al. Colfescu”, 38 de elevi, în timp ce la celelalte unităţi de învăţământ gimnazial din Alexandria numărul elevilor beneficiari ai burselor de merit este sub 30.

În învăţământul gimnazial alexăndrean au fost acordate semestrul acesta doar trei burse de performanţă, 2 la Şcoala “Ştefan cel Mare” şi una la Şcoala “Mihai Viteazul”.

Unităţile de învăţământ alexăndrene au primit banii pentru bursele elevilor aferente semestrului I al acestui an şcolar. Sumele virate de municipalitate în conturile unităţilor de învăţământ au fost calculate în funcţie de numărul şi categoria burselor aprobate, respectiv de numărul elevilor cu rezultate deosebite la concursurile şi olimpiadele şcolare, a celor cu rezultate bune la învăţătură şi a cazurilor sociale.

Potrivit documentului aprobat în Consiliul local Alexandria, vor fi acordate 1674 de burse şcolare, dintre care 35 burse de performanţă, 1006 burse de merit, 87 burse de studiu şi 546 burse de ajutor. 727 sunt burse pentru elevii din şcolile generale şi 947 pentru elevii din liceele din Alexandria.

Valoarea burselor este aceeaşi ca anul trecut, pentru toate tipurile de burse. Bursele de performanţă care se acordă elevilor care au obţinut un premiu la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei, elevilor care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei pentru competiţiile internaţionale şi elevilor care au obţinut premii la etapele naţionale ale concursurilor cultural artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific, vor avea o valoare de 100 lei/lună. Bursele de merit se menţin la valoarea de 70 lei/lună. Media până la care va fi acordată bursa de merit a fost stabilită la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, în unele fiind cu mult peste 9.00, datorită numărului mare de elevi cu medii mari.

Bursele de studiu în valoare de 50 lei pe lună se acorda elevilor proveniţi din familii cu un venit mediu lunar mic, cu condiţia să fi avut media generală peste 7.00 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior. Vor mai fi acordate burse de ajutor social în valoare de 40 lei pe lună, la cerere unor copii din categoriile defavorizate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.