Eveniment

Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”, în competiţia Euroscola

ghica-2Monica DUMITRESCU

Continuând tradiţia, Colegiul Naţional “Alexandru Dimitrie Ghica’ din Alexandria s-a înscris şi în acest an la concursul naţional pentru liceeni EUROSCOLA, organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European la Bucureşti. Tema concursului este în acest an “Criza refugiaţilor într-o Europă a valorilor”, iar sarcina echipei a fost să conceapă şi să realizeze o piesă de teatru în care să ilustreze această problemă în viziune proprie.

Proiectul, desfăşurat pe întreaga durată a vacanţei de vară, a început cu procesul de selecţie a membrilor echipei şi a fost urmat de o perioadă de documentare în legatură cu criza refugiaţilor, cu cauzele, amploarea şi efectele acestui fenomen. Pentru a înţelege în profunzime diversele aspecte sociale, economice, umane şi administrative ale problemei, echipa Colegiului Naţional “Al. D. Ghica” a solicitat şi a primit ajutor din partea  unor organizaţii care activează în domeniul asistenţei pentru refugiaţi.

La Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi – UNHCR România – membrii echipei au discutat cu Mara Marin şi Ana Soare, care le-au prezentat poveşti ale unor solicitanţi de azil din România, le-au descris procesul prin care trece un solicitant de azil pâna la dobândirea statutului de refugiat şi au răspuns la întrebări legate de modul de viaţă, obiceiurile şi tradiţiile ţărilor din care provin cei mai mulţi solicitanţi de azil, în special ţările din Orientul Mijlociu.

Următoarea organizaţie vizitată a fost JRS România – Asociaţia Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România, unde gazdă a fost Gabriel Ilias, care a vorbit elevilor despre activitatea asociaţiei din perspectivă umanitară şi le-a oferit informaţii despre procesul de obţinere a cetăţeniei române. Intâlnirea echipei cu David, un fost refugiat care a devenit cetăţean român şi care acum activează ca voluntar, a constituit un moment cu o mare încărcatură emoţională.

Poveşti interesante şi pline de dramatism le-a prezentat elevilor şi Bogdan Preda, reprezentantul Consiliului Naţional Român pentru Refugiaţi.

Etapa de creaţie propriu-zisă a fost una în care toţi membrii echipei au colaborat pentru a concepe şi pune în scenă piesa de teatru. Intitulată “Focurile care nu se sting”, piesa spune povestea emoţionantă a unor oameni care sunt nevoiţi să fugă din calea razboiului care le distruge locurile natale, să facă alegeri dificile şi care se confruntă cu numeroase obstacole, atât fizice, cât şi umane. După câteva variante de scenariu, numeroase repetiţii şi multe emoţii, în seara zilei de 14 septembrie membrii echipei au oferit două reprezentaţii în faţa unui public entuziast, care le-a răsplătit efortul cu aplauze îndelungi.

One Comment

  1. Daca se inscriau la concursul ,,Euro-spaga,, obtineau locul 1 cu felicitari!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.