Social

Colecția Muzeului Județean Teleorman / Primarul Alexandriei de la 1870, Anghel Repanovici, se îmbrăca după moda pariziană

În colecția Muzeului Județean Teleorman se regăsește fotografia unuia dintre edilii orașului Alexandria, Anghel A. Repanovici. Este fiu al negustorului mavrodinean Avram Singeru, fondator al orașului Alexandria, care își va schimba numele în Repanovici. Vechiul nume, Singeru, însemna cuțit mare, puțin încovoiat, care se purta la brâu de către bărbați.

Potrivit reprezentanților Muzeului Județean Teleorman, în vara anului 1834, imediat după cumpărarea terenului necesar orașului, s-a trecut la vânzarea locurilor de casă. Prima locuință va fi ridicată de Avram Repanovici. În monografia “Alexandria – 100 de ani” este menționat acest fapt.

Anghel A. Repanovici a slujit comunitatea alexăndreană multă vreme: consilier al primăriei de la înființarea acesteia, în 1864, primar al orașului Alexandria din ianuarie 1870 până în februarie 1873 și din nou consilier în timpul primarul Pandele Zaharescu (1874-1876).

În colecția Muzeului Județean Teleorman se află fotografia lui Anghel A. Repanovici, înrămată sub formă unui tablou, care îl înfățisează la tinerețe, îmbrăcat după moda pariziană.

În activitatea edilitară a primarului găsim faptul că a înființat cea de-a doua școală primară de băieți, numită “sucursala Școlii nr. 1” și a transformat școala reală a lui Zlatovici în primul liceu de băieți cu numele de “Alexandru Ghica”. Liceul va fi întreținut de primărie, din venitul moșiei, realizat prin vânzarea locurilor de casă, transmite instituția muzeală județeană.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.