Eveniment

Coiful din “Mormântul princiar” de la Peretu, prezent într-o expoziție la New York

Institutul pentru Studierea Lumii Antice (Institute for the Study of the Ancient World) organizează la New York o expoziție internațională deschisă în perioada 21 septembrie 2022 – 19 februarie 2023, la care participă șase muzee din România participă cu o selecţie de 60 de artefacte pre şi protoistorice din perioada neoliticului, a epocii bronzului şi până în a doua epocă a fierului.

Potrivit reprezentanților Muzeului Județean Teleorman, unul dintre exponate este coiful din “Mormântul princiar” de la Peretu, o descoperire arheologică emblematică din județul Teleorman.

“Această cască aurită somptuos – excavată în România zilelor noastre în 1970 – a fost doar unul dintre multele obiecte de argint care cuprind un ansamblu de înmormântare al unui înalt oficial de elită din secolul al IV-lea î.Hr. din Tracia. Calitatea moale maleabilă a argintului, forma căștii și decorarea acestuia denotă semnificația rituală, mai degrabă decât utilizarea practică în război. Această cască vorbește despre practica tracă de integrare și adaptare a motivelor din culturile vecine în scopuri proprii. Forma unei coroane de laur de aur este împrumutată din cultura greacă și reprezentată în relief de-a lungul frunții. O parte a căștii înfățișează o pasăre de pradă atacând un pește și un iepure în timp ce cealaltă parte afișează o creatură asemănătoare cerbului. Deși aceste relații stilistice pot fi urmărite în arta scitică contemporană și iraniană timpurie, integrarea unică a acestor simboluri într-un singur obiect este în special tracă.

Vino în galeriile noastre să vezi această cască spectaculoasă și multe altele!! Nu uitați să vedeți turneele noastre de istorie a obiectelor conduse de docent în galerii în fiecare miercuri la prânz, nu este necesar niciun răspuns!

– Studentul doctorat în IFA Peter Moore Johnson

Cască, argint aurit

Înălțime: 26.5 cm, diametru jante: 20 ×17 c

Peretu, Romania

Inv. Nr. 73865

Muzeul Național de Istorie a României, București, România

Foto © Muzeul de câmp, fotograf Ádám Vág ó”, este descrierea exponatului pe pagina unei rețele de socializare a Institutului pentru Studierea Lumii Antice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.