Eveniment

Codul portocaliu de inundaţii dă bătăi de cap autorităţilor teleormănene – Zorinel Niculcea: “Am transmis o avertizare către primarii din zonele afectate să fie pregătiţi în permanenţă”

dunareaCarmen Dumitrescu

Prelungirea codului portocaliu de inundaţii, legat de creşterea alarmantă a debitului Dunării, are efecte cât se poate de alarmante în Teleorman. Se pare că la acest moment, aproximativ 30 de hectare de teren sunt acoperite de ape şi că în unele comune, chiar dacă nu sunt motive de panică, populaţia se confruntă cu momente extrem de dificile. În acest sens, Instituţia Prefectului, împreună cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Apele Române, fac eforturi constante pentru a preveni producerea de evenimente dramatice, care ar putea afecta resursele materiale ale locuitorilor din zonele afectate. Potrivit prefectului Zorinel Niculcea, sunt nişte comune din judeţ destul de afectate de inundaţii şi, în acest sens s-a luat măsura ca primăriile respective să fie avertizate, astfel încât serviciile de permanenţă să fie funcţionale şi să nu apară evenimente care să ia oamenii prin suprindere. Mai mult, prefectul a precizat că în ultima vreme, face zilnic deplasări în teren, pentru a vedea care este starea comunelor din zonele cele mai afectate de creşterea debitului Dunării: “Cea mai îngrijorătoare problemă este prelungirea codului portocaliu, pentru că până pe data de 16 aprilie Dunărea îşi menţine cotele, potrivit prognozelor. Ne-am deplasat zilele acestea în teren, în zona Zimnicea şi Turnu Măgurele, Pietroşani şi Piatra, şi am găsit că, deocamdată, aşa cum se prezintă nivelul Dunării care, într-adevăr, este crescut, nu sunt problemele extrem de grave. Vom continua deplasările în zonele Bujoru şi Pietroşani. Există salariaţi de la Apele Române care ne transmit mereu rapoarte referitoare la starea digurilor şi ne atrag atenţia cu privire la agravarea situaţiei în anumite zone. La Turnu Măgurele, situaţia este ceva mai bună, pentru că acolo avem nişte diguri ceva mai înalte, care pot proteja zona de acumulările de apă din zona Islaz. Am comunicat tot timpul cu prefectul de Olt, pentru că şi debitul Oltului e important pentru gestionarea situaţiei. Sunt aproximativ 16 baraje pe Olt şi în condiţiile în care nu mai sunt ploi torenţiale, ei deja au luat măsuri pentru întărirea barajelor, astfel încât debitul Oltului să se menţină în cote normale, ceea ce face să nu fie risc în zona de confluenţă de la Turnu Măgurele”.

La momentul acesta, conform declaraţiilor prefectului Zorinel Niculcea, există aproximativ 30 de hectare de teren acoperite de apă: “Am verificat şi digurile de pe râul Vedea şi deocamdată nu credem că vor fi probleme. Există circa 30 de hectare de teren din care 17 hectare de teren arabil şi 12 hectare de islaz care sunt acoperite de apă. Cele 12 hectare de islaz sunt în comuna Bragadiru. Am fost în zonă şi acolo sunt nişte infiltraţii de la apa freatică. Cele 17 hectare de teren agricol sunt undeva în zona Seaca. În continuare facem serviciul de permanenţă, iar la ISU s-a activat grupul operativ pentru situaţii de urgenţă. Din ce am vorbit cu directorul de la Apele Române, rezultă că avem materiale suficiente pentru a ţine situaţia sub control, aşa că nu sunt probleme. Am transmis o avertizare şi către primarii din zonele afectate, astfel încât să fie pregătiţi şi să aibă servicii de permanenţă”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.