Eveniment

Cod Portocaliu de inundație pe Dunăre, sector aval Porţile de Fier – Zimnicea

dunareaInstitutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri după-amiază, avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de inundații pe Dunăre, în zona a 11 județe, sector aval de Sistemul Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier.

Potrivit INHGA, având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Porţile de Fier), cu depăşirea Cotelor de apărare, fiind instituite două coduri de avertizare, respectiv Cod Galben de inundații în intervalul 09.03.2016, ora 18:00 – 18.03.2016, ora 18:00, pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porţile de Fier, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, și Cod Portocaliu, în intervalul 10.03.2016, ora 06:00 – 18.03.2016, ora 18:00, pe Dunăre, sector aval de S.H.E.N. Porţile de Fier – Zimnicea, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

De asemenea, INHGA precizează că nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probeme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul romănesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. La nivelul județului Teleorman nu sunt probleme deosebite. Potrivit situaţiei hidrologice pe râuri şi Dunăre din data de 10.03.2016, de la ora 07.00, remisă de INHGA, au fost depășite cotele de atenție la Turnu Măgurele și la Zimnicea, iar pentru intervalul 10 –  11.03.2016, orele 07.00, se prognozează depășirea cotei de inundație la Turnu Măgurele, nu și la Zimnicea, unde, potrivit prognozei hidrologice remise de INHGA, pe râuri şi Dunăre în intervalul 10 –  11.03.2016, orele 07.00, se va menține depășirea cotei de atenție. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.