Social

Clopoţelul sună pentru aproape 50.000 de elevi în Teleorman

Monica DUMITRESCU

Anul şcolar 2014-2015 debutează luni, 15 septembrie, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar.

Mai mult sau mai puţin pregătite, cele 375 de unităţi de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal din Teleorman îşi vor deschide porţile pentru aproximativ 50.000 de elevi. Pe cicluri de învăţământ, situaţia efectivelor de elevi în Teleorman se prezintă astfel: 8356 preşcolari, 2749 elevi în clasa pregătitoare, 14193 elevi în învăţământul primar, 12681 elevi în învăţământul gimnazial, 13383 elevi în licee, 598 elevi în şcoala postliceală, 301 elevi în şcolile profesionale.

 

78 de unităţi de învăţământ, fără autorizaţie sanitară de funcţionare

 

Prin intermediul unui comunicat de presă, transmis la sfârşitul săptămânii trecute, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, precizează că noul an şcolar debutează în condiţii de normalitate.

“Astfel, în urma verificării unităţilor şcolare, realizată în colaborare cu Instituţia Prefectului Judeţul Teleorman şi cu Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, s-a constatat că dintr-un număr de 376 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi arondate, 19,95% nu sunt autorizate sanitar. Principalul motiv al neautorizării îl constituie lipsa aprovizionării cu apă potabilă”, se arată în comunicatul ISJ.

Altfel spus, din cele 375 de unităţi de învăţământ care funcţionează pe raza judeţului, 78 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Dintre acestea, cele mai multe, respectiv 69 sunt grădiniţe (3 din mediul urban şi 66 din mediul rural). Din rândul şcolilor generale, doar 8 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, toate din mediul rural. Liceele au autorizaţii sanitare de funcţionare, excepţie făcând doar Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede al cărui sediu de află în acest moment în reabilitare, până la finalizarea lucrărilor cursurile urmând să se desfăşoare în alt local care nu îndeplineşte condiţiile minime pentru autorizare.

Principalele motive pentru care cele 78 de unităţi de învăţământ nu au putut obţine autorizaţii sanitare de funcţionare sunt lipsa apei curente şi a canalizării. Reprezentanţii ISJ Teleorman susţin că printre cele 78 de unităţi de învăţământ sunt şi câteva care deşi îndeplinesc condiţiile minime pentru autorizare nu au solicitat acest lucru.

 

Peste 5000 de elevi din clasele I şi a II nu vor avea manuale la început de an

Situaţie fără precedent în şcoala românească, elevii de clasa întâi şi a doua nu vor avea pe bănci manuale în prima zi de şcoală.

Mult promisele manuale digitale nu au ajuns în şcoli şi nici nu se ştie când se va întâmpla acest lucru. Asta după ce licitaţia a fost contestată, iar Consiliul de Evaluare şi Soluţionare a Contestaţiilor a decis săptămâna trecută reluarea licitaţiei, pe motiv că procedura de licitaţie nu s-a desfăşurat conform legii.

Ministerul Educaţiei dă asigurări că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei se feresc însă să precizeze o dată aproximativă la care manualele vor ajunge în şcoli.

Până când vor avea manualele învăţătorii de la clasele I şi a II-a trebuie să se descurce cum pot. În Teleorman în clasele I şi a doua sunt cuprinşi peste 5000 de copii.

 

Clase de simultan în 45 de unităţi de învăţământ

Numărul mic de copii face ca în 45 de unităţi de învăţământ teleormănene, în special în ciclul primar, din mediul rural, să nu se poată forma câte o clasă pentru fiecare an de studiu. Astfel, copii de diferite vârste, de la clasa pregătitoare şi până la clasa a IV-a vor învăţa în aceeaşi sală de clasă cu acelaşi învăţător.

Sunt şi trei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică în care anul acesta din lipsă de copii nu se va înfiinţa clasa pregătitoare. Acestea sunt şcolile gimnaziale din Blejeşti, Măldăieni şi Uda Paciurea.

 

Catedre neocupate în câteva unităţi de învăţământ

Elevii din câteva unităţi de învăţământ teleormănene pot avea surpriza să nu aibă dascăli pentru toate disciplinele în primele zile de şcoală. Vineri, 12 septembrie, a avut loc ultima şedinţă de repartizare a cadrelor didactice pe posturile neocupate.

“Având ca preocupare principală calitatea demersului didactic, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a urmărit asigurarea ocupării posturilor didactice, conform calendarului prevăzut de metodologie, cu resurse umane calificate. Din totalul de 1625 de poziţii (posturi întregi şi fracţiuni de normă) disponibile pentru angajare pe perioadă determinată, au fost ocupate (prin repartizare, detaşare, pretransfer) 1477 de poziţii, 148 de poziţii rămânând neocupate.

Până în prezent, ca urmare a parcurgerii etapelor de mobilitate specifice, au fost repartizaţi 26 titulari, 102 cadre didactice s-au detaşat la cerere sau în interesul învăţământului, au fost soluţionate 118 cereri de pretransfer consimţit, s-au titularizat 44 de cadre didactice, în conformitate cu prevederile art. 253 din L.E.N. nr. 1/2011 şi 187 de cadre didactice şi-au prelungit contractul individual de muncă, în anul şcolar 2014 – 1015”, a precizat ISJ printr-un comunicat de presă transmis vineri, 12 septembrie.

 

One Comment

  1. Un parinte nemultumit

    La Colegiul AL D Ghica din Alexandria, la clasa a IX-a, elevii au fost anuntati ca isi vor cunoaste dirigintele abia peste doua saptamani.Nu mai spun de modul cum au fost primiti de cei din clasa a XII-a…au facut un culoar si cum treceau, le dadeau palme in cap.Cand un profesor a intervenit ,,zdrahonii l-au repezit si pe el,chiar si pe o mamica care luase apararea copilului.Nu credeam ca la un liceu cu renume pe vremea mea, sa existe a asemenea debandada.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.