Eveniment

Clopoţelul sună în Teleorman pentru 48.000 de elevi

eleviMonica DUMITRESCU

Unităţile de învăţământ teleormănene organizează luni, 14 septembrie 2015, festivităţi de deschidere a anului şcolar 2015-2016, la care, pe lângă autorităţile locale, sunt aşteptaţi să participe şi reprezentanţi au Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi ai autorităţilor publice judeţene, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Teleorman. Mai mult decât atât, în Teleorman, la deschiderea noului an şcolar şi-a anunţat prezenţa şi Ecaterina Andronescu, în calitate de preşedinte al comisiei de învăţământ din cadrul Senatului României, care se pare că va participa la festivităţile organizate cu acest prilej în comuna Răsmireşti. În majoritatea unităţilor de învăţământ festivităţile vor începe la ora 9.00, excepţie făcând doar câteva unităţi care au programat deschiderea oficială a noului an şcolar cu o oră, maxim o oră jumătate mai târziu, pentru a permite oficialităţilor să participe la deschiderea anului şcolar în mai multe unităţi de învăţământ.

 

Peste 48.000 de preşcolari şi elevi, înscrişi în noul an şcolar în Teleorman

 

Aproximativ 48.000 de preşcolari şi elevi sunt înscrişi în unităţile de învăţământ teleormănene în anul şcolar 2015-2016, care debutează luni, 14 septembrie. Potrivit reprezentaţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman numărul preşcolarilor care vor frecventa grădiniţele în acest an este de aproximativ 8000. În ciclul primar sunt înscrişi aproximativ 14.000 de copii, dintre care 2771 sunt elevi din clasele pregătitoare. În total, vor fi înfiinţate anul acesta 149 de clase pregătitoare în unităţile de învăţământ teleormănene, dintre care 29 de clase vor funcţiona în regim simultan.

În ciclul gimnazial, în acest an şcolar, sunt înscrişi 12.000 de copii, iar în ciclul liceal şi în Programul “A doua şansă” sunt cuprinşi 14.100 elevi.

 

Cadre didactice calificate, în proporţie de peste 99%

 

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, anul acesta în şcolile teleormănene vor preda dascăli calificaţi, în proporţie de 99,3%, în creştere comparativ cu anul şcolar trecut. Numărul total al normelor didactice pentru anul şcolar 2015-2016 este de 3341. Conform situaţiei prezentate de ISJ Teleorman, din numărul total al catedrelor, 2579 sunt ocupate de profesori titulari.

Nu toate posturile au fost ocupate în totalitate înainte de începerea anului şcolar. Vineri, 11 septembrie, mai erau libere în unităţile de învăţământ în total 695 de ore, reprezentând 123 de poziţii, echivalentul a 38,6 norme didactice. Aceste ore, potrivit metodologiei, vor fi ocupate în regim de plata cu ora de către cadre didactice calificate, sau de cadre didactice cu alte studii decât cele corespunzătoare postului, care însă au promovat testarea organizată de ISJ Teleorman la începutul lunii septembrie.

Cele mai multe ore neocupate sunt în învăţământul gimnazial din mediul rural la disciplinele educaţie muzicală, educaţie plastică, limba engleză.

În învăţământul preşcolar şi primar, toate posturile au fost ocupate. De asemenea, în ciclurile de învăţământ gimnazial şi liceal la mai multe discipline, istorie, geografie, chimie, fizică, posturile au fost ocupate în totalitate, înregistrându-se un excedent de cadre didactice, care au rămas fără ore.

 

79 de unităţi de învăţământ, fără autorizaţii sanitare în noul an şcolar

 

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, numărul unităţilor de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare la început de an şcolar este 79, cele mai multe fiind grădiniţe din mediul rural.

Pe cicluri de învăţământ situaţia se prezintă astfel: din totalul de 126 şcoli gimnaziale, la trei au fost ridicate autorizaţiile sanitare cu prilejul controalelor efectuate de echipele mixte ale Instituţiei Prefectului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, această situaţie fiind înregistrată în localităţile Călugăru, Valea Cireşului şi Sfinţeşti, alte 9 unităţi de învăţământ gimnazial neavând autorizaţie sanitară de funcţionare: Olteni, Perii Broşteni, Tătărăşti de Jos, nr. 2 Prundu, Bujoreni, Puranii de Jos, Scurtu Mare, Vedea, Vârtoape de Sus; 66 de grădiniţe din totalul de 213, toate din mediul rural, nu au autorizaţie sanitară de funcţionare; din cele 22 de licee, doar unul nu are autorizaţie sanitară de funcţionare, respectiv Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede, al cărui sediu de află în reabilitare, cursurile desfăşurându-se în alte spaţii.

Principala cauză pentru care cele 79 de unităţi de învăţământ teleormănene nu au putut obţine autorizaţia sanitară de funcţionare este lipsa apei curente. Pe lângă această problemă, în multe dintre şcolile menţionate mobilierul este deteriorat şi învechit, lipsesc dotările minime pentru desfăşurarea actului educaţional, au fost constatate improvizaţii la instalaţiile sanitare, mizerie şi lipsa spaţiilor de depozitare pentru produsele lactate şi de panificaţie oferite zilnic copiilor.

 

Manuale noi pentru elevii din clasele I şi a II-a

Spre deosebire de anul şcolar trecut, când elevii din clasele I şi a II-a au primit manualele abia în semestrul al doilea, anul acesta pe cei mai mici dintre şcolari îi vor aştepta pe bancă manualele noi.

Potrivit reprezentanţilor ISJ Teleorman, au fost achitiţionate şi distribuite în şcoli manuale noi pentru toţi elevii din clasele I şi a II-a. În prima săptămână a acestui an şcolar, reprezentaţii ISJ spun că şi pentru elevii din clasa a III-a vor fi achiziţionate noile manuale.

Pentru celelalte clase din învăţământul obligatoriu (până la clasa a X-a de liceu, inclusiv) necesarul de manuale a fost acoperit în proporţie de 100%, chiar dacă nu toate manualele sunt noi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.