Social

Clopoţelul a sunat prima dată pentru 4825 de copii din clasele întâi şi pregătitoare

Cu o săptămână mai târziu decât era prevăzut iniţial, anul şcolar 2012-2013 a fost deschis luni, 17 septembrie. În toate unităţile de învăţământ teleormănene au fost organizate festivităţi de deschidere, la care, alături de dascăli, elevi şi părinţi, au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi ai administraţiei publice locale.

Emoţii au avut toţi participanţii, însă de departe cei mai emoţionaţi au fost cei 4825 de boboci din clasele pregătitoare şi clasele I pentru care clopoţelul a sunat pentru prima dată.

Şcola cu clasele I-VIII “Ştefan cel Mare” din municipiul Alexandria a dat startul deschiderii anului şcolar, festivitatea fiind demarată la ora 8.30. Aproape 700 de elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a şi alte câteva sute de părinţi şi bunici au umplut curtea şcolii încă de dimineaţă. Conducerea şcolii, prof. Florin Măceşeanu – director şi prof. Gabriela Rugină – director adjunct, au urat bun venit copiilor la şcoală şi, conform obiceiului, au făcut o scurtă prezentare a rezultatelor obţinute de elevii şcolii în anul şcolar trecut, urându-le elevilor ca în noul an şcolar să obţină cel puţin performanţele de până acum. În cadrul festivităţii, elevi din clasele primare au prezentat un scurt program artistic după care toţi elevii din ciclul primar au fost invitaţi să intre în sălile de clasă. Cea mai mare atenţie a fost acordată şi de data acesta bobocilor din clasele întâi, dar şi celor din clasele pregătitoare, care au fost conduşi în sălile de clasă de învăţătoare, dar şi de părinţi şi bunici, aceştia parcă mai emoţionaţi decât copii.

Festivităţile de deschidere a anului şcolar au avut aproape acelaşi scenariu şi în celelalte unităţi de învăţământ teleormănene, în majoritatea desfăşurându-se însă începând cu ora 9.00. Unele dintre şcoli s-au bucurat de prezenţa la deschidere a unor personalităţi din administraţia publică. Astfel, primarul municipiului Alexandria a ales anul acesta să participe la deschiderea anului şcolar la Liceul Teoretic “Constantin Noica”, prefectul Zorinel Niculcea a optat pentru Liceul Economic Administrativ din Roşiorii de Vede, suprefectul Carmen Daniela Dan pentru Grupul Şcolar Tehnic Videle, în timp ce inspectorul şcolar general prof. Valeria Gherghe a ales Liceul Zimnicea, dar şi Şcoala Liţa, care anul acesta s-a mutat în casă nouă. “Am încercat să facem ca fiecare şcoală să fie cât mai primitoare. Suntem conştienţi că există mereu ceva de îmbunătăţit, că este important să ne pregătim pentru deschiderile pe care ni le oferă societatea modernă, orientată spre cunoaştere, aceasta însemnând un efort şi o datorie pe care să ni le asumăm cu toţii – cadre didactice, părinţii, comunitatea locală şi nu în ultimul rând elevii. Avem, totodată, convingerea că fiecare dintre noi, prin dăruire şi profesionalism, putem crea şi dezvolta atitudini, valori şi comportamente pozitive, că putem asigura o educaţie autentică şi performantă. Ne dorim ca anul şcolar 2012-2013 să debuteze sub semnul unor realizări de care să ne bucurăm împreună”, acesta a fost mesajul pe care prof. Valeria Gherghe l-a transmis cu prilejul deschiderii noului an şcolar.

 

Aproape 50.000 de elevi şi 4.000 de cadre didactice în Teleorman

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în anul şcolar 2012-2013 sunt înscrişi în total 49.407 preşcolari şi elevi. Astfel, în grădiniţe sunt înscrişi 8781 de copii, în ciclul primar în total vor fi 13.917 de elevi dintre care 1947 sunt înscrişi în clasa pregătitoare şi 2878 în clasa I. În clasele V-VIII vor învăţa 13 437 elevi, iar la liceu sunt aşteptaţi 13 095 de tineri. Învăţământul profesional este slab reprezentat în Teleorman, doar 177 de elevi fiind înscrişi la acestă formă de învăţământ. Peste 4000 de cadre didactice vor asigura predarea în învăţămâtul teleormănean, chiar dacă nu toate catedrele au fost ocupate până la acestă dată.

Numărul unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică a scăzut comparativ cu anii trecuţi, ajungând la 155, însă numărul locaţiilor în care se desfăşoară efectiv cursuri este de 385. Din cauza lipsei canalizării şi a apei curente, 43 de şcoli nu au reuşit să obţină autorizaţii sanitare, şi chiar dacă acestea sunt obligatorii şcolile respective au fost deschise. Conducerea ISJ spune că numărul copiilor care învaţă în acestea este foarte mic, în general fiind vorba de şcoli cu una sau două clase din sate mici.

 

Structura anului şcolar 2012-2013

Dacă elevii s-au bucurat de o săptămână în plus la vacanţa de vară, vacanţa de primăvară va fi cu o săptămână mai scurtă.

Semestrul I se va încheia vineri, 21 decembrie, iar vacanţa de iarnă va avea trei săptămâni pentru toţi elevii. Cei mici, preşcolarii şi elevii din clasa pregătitoare şi clasele I-IV vor mai beneficia de o săptămână de vacanţă în perioada 29 octombrie-4 noiembrie 2012.  Semestrul al doilea începe pe 14 ianuarie 2013, după vacanţa de iarnă şi se va încheia pe 22 iunie 2013 pentru majoritatea elevilor, excepţie făcând doar cei din clasele terminale de gimnaziu sau liceu care vor încheia şcoala mai devreme în vederea pregătirii examenelor naţionale.

 

Noutăţi în anul şcolar 2012-2013

Premiera în acest an şcolar este introducerea clasei pregătitoare în mod obligatoriu, clasă care se va desfăşura în cadrul şcoli şi nu al grădiniţei cum era până acum.

În Teleorman sunt înscrişi 1947 de copii în clasa pregătitoare şi au fost organizate aproximativ 125 de astfel de clase la care vor preda, cu două trei excepţii, dascăli care au fost intruiţi în acest sens. Din cauza numărului mic de copii în 16 localităţi teleormănene copiii din clasa pregătitoare vor învăţa în acelaşi spaţiu cu cei de clasa I, situaţie extrem de dificilă atât pentru copii care au programe diferite cât şi pentru dascăli. Este de neimaginat cum vor arăta aceste clase de simultan în care într-un colţ se vor juca copiii de la clasa pregătitoare, iar în celălalt cei din clasa I vor încerca să deprindă tainele scrisului şi citititului sau ale aritmeticii. Şi mobilierul este diferit. În timp ce pentru cei din clasa pregătitoare au fost achiziţinate sau sunt pe cale să fie achiziţionate băncuţe şi scăunele noi, precum şi mochete şi materiale didactice adecvate vârstei lor, elevii din clasa I vor avea mobilierul standard din şcoli.

La clasa pregătitoare elevii vor urma opt materii obligatorii – comunicare în limba română, aritmetică, explorarea mediului, educaţie pentru societate, educaţie fizică şi sport, dezvoltare personală, arte vizuale, lucru manual şi religie, şi o materie opţională – Tehnologii de informare şi comunicare. Elevii vor petrece patru ore pe zi la şcoală, dar vor învăţa jucându-se şi nu vor primi note.

O altă schimbare din acest an şcolar ar putea fi introducerea bacalaureatului profesional, însă deocamdată este în stadiul de proiect. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.