Social

Clinicile ExMed au demarat proiectul inovativ TUMOR BOARD, ce are în centru pacientul oncologic

Reprezentanții Clinicilor ExMed au făcut publice metodele prin care, la nivelul județului Teleorman, a fost demarat proiectului inovativ TUMOR BOARD , proiect implementat și cu suportul navigatorului de pacienți prin intermediul unui sistem de navigație modern. Prezentarea a fost făcută în cadrul seminarului medical “Actualități și inovație în managementul pacientului oncologic”, ce a avut loc miercuri, 11 martie, la Alexandria, la care au participat aproximativ o sută de medici.

Proiectul are în prim plan pacientul, nevoile acestuia, reducerea birocrației, timpului de așteptare, aspectul financiar în favoarea bolnavului și gestionarea corectă a diagnosticului.

ExMed a iniţiat TUMOR BOARD în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Alexandria, proiectul adresându-se pacienţilor oncologici, după modelul marilor centre medicale din Europa. Conceptul a fost prezentat de Managerul de Proiect Dr. Gabriela Oprea și de Navigatorul de Pacienți Victoria Asanache.

Prezentările inovative în sistemul medical au fost continuate de doctorii Cătălin Blaj – Medic Specialist Radiolog – specializare Terapia Durerii Clinicile ExMed,  Sebastian Grădinaru Medic Primar Chirug Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Irinel Oancea- Cercetator Stiintific – Medic Primar Radiolog  la Clinicile Phoenix și Cornel Săulescu – Medic Primar Radiolog Clinicile ExMed.

Cum funcţionează TUMOR BOARD?

Prin intermediul unei platforme informatice dedicate de gestionare multidisciplinară a pacienților cu cancer, medicii specialişti colaborează în vederea elaborării unui diagnostic unic şi implementarii unei scheme de tratament personalizat pentru fiecare caz in parte. Practic, pacientul diagnosticat sau cel cu o suspiciune de cancer vine în centrul ExMed.

Pentru pacineții oncologici, un factor important este timpul, astfel că toti medicii colaborează astfel încât investigaţiile pe care trebuie să le urmeze pacientul să fie deja stabilite până la revenirea acestuia în clinică, pentru a nu se pierde timp între etapele procedurale.

De ce este nevoie de colaborare între mai multe specialități?

Pacientul economiseşte timp şi bani, dacă există colaborare între mai multe specialități. Mai mult, pacientul beneficiază de o părere unică şi de monitorizare pe tot parcursul tratamentelor.

Deoarece fiecare caz de cancer necesită o abordare diferită, în funcție de particularitatea pacientului, de istoricul său medical, de evoluția stării sale de sănătate, este nevoie de diagnostic precis și de plan terapeutic personalizat. Cooperarea medicilor specialiști este necesară și prin prisma terapiilor oncologice care sunt în plin proces de dezvoltare si inovare.

Se poate spune că TUMOR BOARD reduce riscul de diagnostic incorect sau incert și contribuie  la stabilirea cu rapiditate a unui diagnostic și a unui tratament.

Rolul navigatorului medical în viața pacientului oncologic

Deoarece inițiatorul acestor proiecte a implicat în dezvoltarea conceptului TUMOR BOARD si un navigator de pacienți, ExMed colaborează din anul 2019 cu Victoria Asanache, Navigator de pacienti oncologici, cu o experienta de peste 15 ani si aproximativ 4000 de persoane indrumate.

Din 2020, ExMed a extins conceptul şi la nivelul TUMOR BOARD, implicând astfel navigatorul în circuitul de colaborare al medicilor specialişti, pentru a oferi pacientului informaţiile necesare şi îndrumare continuă în etapele afecţiunii.

Scopul programului de navigație de pacienți este de a crește rata de succes în investigarea, diagnosticarea corectă și găsirea tratamentului cel mai potrivit pentru fiecare pacient, prin eliminarea barierelor de tip financiar, de comunicare (cauzată de neînțelegerea termenilor medicali, de diferențe de cultura, etc), piedici din sistemul medical (programări ratate, rezultate pierdute etc), de natură psihologică (teamă, pierderea încrederii în sine etc) sau de alt tip.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.