Social

Clasa pregătitoare rămâne obligatorie, dar ar putea fi mutată la grădiniţă

Clasa pregătitoare va rămâne ca primul an al învăţământului obligatoriu, a declarat ministrul educaţiei Ecaterina Andronescu la sfârşitul săptămânii trecute. Rămâne însă de văzut dacă acesta va funcţiona în continuare în şcoli sau va fi mutată la grădiniţă. Acest lucru se va stabili numai după ce va fi efectuat un sondaj în rândul părinţilor la nivel naţional. Un astfel de sondaj a fost efectuat deja la Craiova, unde au fost întrebaţi toţi părinţii care au acum copii în grupa mare şi părinţii elevilor din clasa pregătitoare, iar 98 la sută au optat pentru grădiniţă.

“Ceea ce este sigur este că această clasă pregătitoare va rămâne ca prima etapă în învăţământul obligatoriu, ca primul an al învăţământului obligatoriu. Dacă se va desfăşura în grădiniţă sau în şcoală asta nu contează şi nu afectează cadrele didactice”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei a mai declarat că este cert faptul “că cei care sunt acum în clasa pregătitoare vor merge mai departe cu acelaşi învăţător şi în acelaşi loc“.

De asemenea, ministrul a mai afirmat că trebuie schimbat şi modul în care se înscriu copiii în clasa pregătitoare.

“După opinia mea, să nu-i dai dreptul părintelui să aleagă şcoala pe care o consideră cea mai potrivită pentru copilul lui mi se pare că nu este un lucru potrivit şi lucrul acesta trebuie să-l corectăm“, a spus Andronescu.

Introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar şi mutarea acesteia de la grădiniţe în şcoli a pus în dificultate unităţile de învăţământ din mediul rural care nu au suficient spaţiu, dar mai ales pe cele din localităţile mici unde numărul copiilor este foarte mic. Doar în Teleorman sunt 16 unităţi de învăţământ unde nu a putut fi organizată o clasă pregătitoare de sine stătătoare şi s-a apelat la învăţământul simultan. Astfel, copiii din clasa pregătitoare învaţă în aceeaşi sală cu cei din clasa I. În condiţiile în care programele sunt diferite, la clasa pregătitoare jocul fiind principala metodă de învăţare, pregătirea elevilor de clasa I va avea cu siguranţă de suferit. În Teleorman au fost înscrişi în clasa pregătitoare 1947 de copii. Cei mai puţini copii pentru clasa pregătitoare sunt la Uda Paciurea (1), Suhaia (2), Fântânele (2), Rădoieşti Deal, Crângu, Bujoreni, Zâmbreasca (3).(M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.