Social

Clasa pregătitoare între şcoală şi grădiniţă

Conducerea Ministerului Educaţiei intenţionează să facă o evaluare a clasei pregătitoare la jumătatea acestui anul şcolar, în funcţie de rezultatele acesteia urmând a se lua măsuri privind mutarea acesteia înapoi la grădiniţă. Indiferent de deciziile care vor fi luate, clasa pregătitoare va rămâne însă parte a învăţământului obligatoriu.

Introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar şi mutarea acesteia de la grădiniţe în şcoli a pus în dificultate unităţile de învăţământ din mediul rural care nu au suficient spaţiu, dar mai ales pe cele din localităţile mici unde numărul copiilor este foarte mic. Doar în Teleorman sunt 16 unităţi de învăţământ unde nu a putut fi organizată o clasă pregătitoare de sine stătătoare şi s-a apelat la învăţământul simultan. Astfel, copiii din clasa pregătitoare învaţă în aceeaşi sală cu cei din clasa I. În condiţiile în care programele sunt diferite, la clasa pregătitoare jocul fiind principala metodă de învăţare, pregătirea elevilor de clasa I va avea cu siguranţă de suferit. În Teleorman au fost înscrişi în clasa pregătitoare 1947 de copii. Cei mai puţini copii pentru clasa pregătitoare sunt la Uda Paciurea (1), Suhaia (2), Fântânele (2), Rădoieşti Deal, Crângu, Bujoreni, Zâmbreasca (3).

Dacă înainte de începerea anului şcolar şi chiar şi în primele săptămâni după aceasta părinţi, profesori, autorităţi publice, cu toţii considerau măsura aducerii clasei pregătitoare în cadrul şcolilor o idee proastă, între timp lucrurile s-au mai schimbat. În cadrul unei dezbateri cu tema  “Clasa pregătitoare – provocări, dificultăţi, rezultate” organizată săptămâna trecută la Alexandria de către Asociaţia Învăţătorilor Teleormăneni la care a participat şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, preşedintele SIP Teleorman, prof. Tudor Spiridon, a atras atenţia asupra faptului că readucerea clasei pregătitoare la grădiniţe ar putea genera şomaj în rândul dascălilor. Şi profesorii pentru învăţământul primar care predau anul acesta la clasa pregătitoare au prezentat într-o lumină favorabilă beneficiile aplicării acestei măsuri. Singurul care şi-a menţinut părerea negativă faţă de această măsură a fost primarul municipiului, Alexandria Victor Drăguşin. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.