Politic

Clamarea suveranității naționale

Liviu Neagu
Diana Șoșoacă în Parlament, George Simion pe stradă, Carmen Dan pe Facebook.
Trei manifestări diferite, caracteristice protagoniștilor, în contextul marcării unor momente istorice ale căror semnificații pălesc în fața vehemenței, înverșunării sau modului în care nu știu unii să-și țină pornirile în frâu.
“Aaa, în niciun caz, întorceți-vă!”, a strigat “soprana” Șoșoacă în momentul în care în plenul Parlamentului au răsunat acordurile „Odei Bucuriei”, din simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, imnul Europei. „Nu ne interesează imnul Europei! Jos cu Europa!”, „N-avem nevoie de Europa, rușine să vă fie!”, a grăit Diana Iovanovici Șoșoacă, senatoare independentă, intrată în Parlament pe listele AUR, în prezent afiliată partidului SOS România.
Oare? Chiar așa?
Dar, pe cine mai interesează esența, când mai importantă este prezența… live, pe Facebook, unde așteaptă prozeliții avizi de suveranitate?
Prin traficul paralizat de protestul AUR, bucureștenii își transportă copiii la adăpost, să nu-i fure Gabriela Firea, venită din crâng ca să îi ducă în pădure, vorba lui George Coșbuc.
Deși, celălalt George, Simion, a ieșit “c-o nuia” strigând „Lup flămând cu trei cojoace, Hai la maica să te joace…”, legea a fost adoptată și, contrar spaimei “Au”, ca să-l citez și pe Mendeleev, copiii s-au trezit dimineață în paturile lor.
“Fanaticii” AUR susțin că “la comanda Uniunii Europene” a fost inițiată o lege care “să fure copiii” din familiile defavorizate. “Nu vă atingeți de copiii României!” “Apărăm copiii României!”
Mda, dar nu e așa. Și asta știu și liderii AUR, însă nu știu cei cărora li se adresează. Și nu sunt puțini, unii spun că peste 20%.
Nu sărăcia și disperarea au condus la manifestări ca cele ale unor tulburați aflați ieri la poarta Parlamentului, ci îndobitocirea și intoxicarea… Și este doar începutul.
Dar, iată că din cei peste 20% dispuși să meargă pe cartea suveranității, mai sunt și alții interesați să rupă… mă scuzați, să convingă.
După ce l-a secondat pe marele MasterChef Liviu Dragnea, întorcând micul pe grătar de 1 Mai, Carmen Dan a abandonat ținuta sport-tinerească și s-a postat primind onorul, în haina sobră a funcției de ministru de interne, pe care a îmbrăcat-o nu în momente tocmai ușoare.
“INDEPENDENȚA României EXISTĂ!
Și nu se negociază!
SUVERANITATEA acestei națiuni este SFÂNTĂ! Atât pentru acest popor, cât mai ales pentru aliații și partenerii săi. Orice argument (de la care “pleacă” orice strategie de tip geo-politic) are la bază independența, suveranitatea și respectul față de simbolurile naționale ale ROMÂNIEI!
Răspicat vă spun: Acest popor NU VA NEGOCIA valorile sale cu NIMENI!
Jertfa de sânge a martirilor care au consfințit INDEPENDENȚA României ne obligă pe toți să ne ridicăm pentru un singur deziderat: ROMÂNIA SUVERANĂ!”
Sună bine, cuvinte mari care ajung la suflet, dar finalul prea arată a partid…, cu același nume.
Și, ca să ne spulbere incertitudinile, Carmen Dan încheie postarea cu un mesaj de prezidențiabil:
“… Care nu e ( doar ) a noastră. E a urmașilor noștri și a urmașilor urmașilor noștri, până în veacul vecilor!”
Amin și concluzionez. Un mesaj poate fi “vândut” în mai multe moduri: vocal și sfidător, în cadru solemn; deformat și conspiraționist, în mijlocul mulțimii dezlănțuite; în scris, decent, dar ferm, în mediul online.
Însă, mare atenție la cine comunică, ce și cum transmite, cât este de credibil, cui se adresează, ce vizează, prin ce oameni implementează, ce forță are, de ce susținere beneficiază și mai ales dacă îl/îi interesează… de noi.
Să ne recitim cu bine!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.