Concesionate în 2006 de Consiliul local Alexandria unor oameni de afaceri autohtoni care au încălcat prevederile contractuale, cele două obiective au fost recâştigate în instanţă de municipalitate. Cinematograful Patria, aflat într-o stare avansată de degradare, fusese concesionat cunoscutului om de afaceri Florică Mara, care ar fi vrut să demoleze imobilul existent şi să dea o altă destinaţie noii construcţii pe care îşi propusese să o ridice. Acest lucru nu a fost aprobat de Consiliul local care a acţionat în instanţă investitorul pentru recuperarea obiectivului. După lupte seculare, municipalităţii i s-a dat câştig de cauză şi cinematograful a reintrat în patrimoniul acesteia.
Nici Grădina de vară, fostul cinematograf în aer liber de pe strada Colfescu, nu arată mai bine. Acesta a fost concesionat tot în 2006 omului de afaceri alexăndrean Ion Niţă, care, de asemenea, a vrut să demoleze contrucţia. În compexul pe care intenţiona să-l ridice în locul cu pricina, omul de afaceri susţine că urma să fie amenajată o sală de cinematograf, dar şi o sală de festivităţi, însă nu a putut obţine avizul pentru demolare, aşa că a abandonat proiectul. Ca şi în cazul cinematografului Patria, contractul dintre omul de afaceri şi consiliul local a expirat şi locaţia a continuat să se degradeze, aşa încât la acaestă dată a mai rămas doar gardul care delimitează “o şerpărie” aproape de centrul oraşului, după cum spun vecinii.
În cadrul şedinţei Consiliului local al municipiului Alexandria desfăşurată săptămâna trecută, primarul Victor Drăguşin a făcut publice hotărârile instanţei prin care cele două obiective revin în patrimoniul local, hotărâri care sunt definitive şi irevocabile.
În ce priveşte destinaţia lor, primarul a spus că mai mult ca sigur principalii beneficiari vor fi tinerii din Alexandria, însă deocamdată trebuie găsite soluţii pentru finanţarea unor proiecte privind reabilitarea acestora. (M.D.)