Teleormănenii care ajung la Urgenţe sunt nemulţumiţi de faptul că aşteaptă prea mult din momentul în care au fost predaţi de ambulanţă la Urgenţe sau din momentul în care au ajuns cu maşina personală şi până când îi preia un medic. De cele mai multe ori, din această cauză se creează un adevărat haos în UPU. Când ajung aici, bolnavii şi rudele lor sunt nevoiţi să stea în picioare pe holuri în aşteptarea medicului care îi va prelua şi trebuie să se înarmeze cu răbdare şi nervi de oţel. Nu numai ei sunt cei care trebuie să-şi oţelescă nervii, ci şi doctorii.
De unde bulibăşeala asta, de unde atâta timp până ce te vede cineva? Ei bine, toate astea sunt rezultatul Protocolului naţional de triaj introdus de MS. Astfel, Ministerul Sănătăţii a aprobat, prin 2009, un Protocol naţional de triaj al pacienţilor, care se aplică şi în prezent în toate spitalele din ţară. Conform acestuia, cazurile se clasifică în cinci categorii, reprezentate prin coduri de culori. Nelipsitele coduri. Aşa că, tratamentul pacienţilor se face tot după culoare, eşti bolnav de cod roşu, eşti grad maxim de urgenţă, eşti alb, atunci poţi aştepta până la 2 ore pâne te vede primul medic de la urgenţă, după care, poţi aştepta alte câteva ore până te consultă şi specialistul.
Conform Protocolului introdus de MS, codul roşu desemnează o situaţie de gravitate maximă, când viaţa unui om este în pericol (stop cardiorespirator, copil care nu răspunde la stimuli, arsuri de gradul II sau III) şi se impune consultarea imediată a pacientului. Codul galben prevede ca bolnavul să fie consultat în maxim 10 minute, iar codul verde prevede consultarea în maxim 30 de minute. Conform codului albastru, persoana care ajunge la spital trebuie să fie consultată în maxim 60 de minute, iar codul alb stabileşte ca pacientul să fie consultat în maxim 120 de minute. După ce pacientul a fost consultat de medic, cazul urmează procedura normală în Unitatea de Primiri Urgenţe, putând fi investigat, tratat şi consultat la nevoie şi de către alţi specialişti din spital, în vederea luării deciziei de internare, externare sau transfer.
Cine decide din ce categorie de bolnavi faci parte, cine stabileşte aceste lucruri? În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria există în triaj asistenţii, aceştia fiind cei care stabilesc gradul de urgenţă al fiecărui pacient. În cazul în care sunt depăşiţi de situaţie, se solicită ajutorul medicului de specialitate aflat de gardă. Asta nu pentru că ar fi vorba de indolenţă, ci pentru că, pur şi simplu, secţia UPU a SJU Alexandria funcţionează la cota de avarie de ani buni, nici măcar gărzile nu sunt acoperite în totalitate pe specialităţi, iar cei doi-trei medici de la urgenţă abia respiră între două drumuri făcute de ambulanţele care nu mai contenesc aducând pacienţi pe bandă rulantă.
La UPU Alexandria sunt zile când este atât de aglomerat încât cei care duc tărgile cu pacienţi abia îşi mai fac loc prin mulţimea de oameni. Ambulanţele intră şi ies permanent pe poarta unităţii. În plus, sunt şi bolnavi care ajung aici aduşi de rude, iar principala nemulţumire a pacienţilor este legată de faptul că aşteaptă cu orele până să fie văzuţi de un medic. “Nu m-a băgat nimeni în seamă!”, a devenit parcă sloganul celor mai mulţi pacienţi care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Alexandria, dar prea puţini sunt cei care sunt conştienţi că şi medicii sunt sunt puţini, ba prea puţini pentru câte persoane trebuie să consulte.
Sunt oamenii cu probleme de sănătate care necesită consultaţii de urgenţă, dar, din nefericire, şi cei cu afecţiuni banale de sănătate, dureri de dinţi, dureri de cap sau dureri de spate de luni bune, adică afecţiuni cronice care nu se tratează în regim de urgenţă, acestea trebuind să fie tratate prin medicul de familie, ajung pe mâna medicilor de la UPU. Unii oameni se duc la Urgenţe pentru analize gratuite, după ce se termină plafonul, acesta fiind de fapt persoane care ajung la Urgenţe, de bună voie, dar care nu reprezintă cazuri grave. Asta se întâmplă din cauza faptului că bugetul pentru analizele gratuite se termină foarte repede şi dacă oamenii mai au nevoie de investigaţii trebuie să le plătească din buzunar, chiar dacă sunt asiguraţi medical. Astfel că, mulţi merg la Urgenţe şi cer să li se facă analizele prescrise de medicul de familie sau medicul specialist pentru că aici este singurul loc unde se pot face gratuit.
De ce atâta timp de aşteptare şi de ce medicul specialist acordă consultaţia târziu? E bine, asta se întâmplă, pe de o parte pentru că la urgenţe se prezintă mai multe neurgenţe, decât urgenţe, iar pe de alta pentru că numărul mare de pacienţi îl depăşeşte pe cel al medicilor, cu tot cu speciliştii care fac gărzi. Din cauza stresului şi a numărului mare de pacienţi care vin zilnic la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Alexandria şi medicii se declară epuizaţi şi depăşiţi de numărul mare de urgenţe. Şi ei spun că sunt afectaţi de holurile pline de pacienţi care aşteptă să fie consultaţi, dar indiferent de efortul depus, nu pot face faţă numărului mare de urgenţe cărora trebuie să le acorde consultaţie. Pe de altă parte, este nemulţumirea pacienţilor care, după ce că trebuie să îndure fel şi fel de dureri, sunt nevoiţi să facă faţă şi stersului creat de interminabila aşteptare până la punerea unui diagnostic. (C.P.)
Votati dr. Ponta si vice Dragnea in continuare ca va face numai bine !
Trist dar adevarat!Dreptate au si unii si altii,de vina este sistemul!Te crucesti vazand ce este acolo.Iti da senzatia ca iesti ca la o moara taranesca de pe vremuri cand vedeai cum asteptau atelajele pe doua roti trase de un magar sa le vina randul sa macine! Stau pana si autosalvarile pe strada sa poata intra in holul UPU! Incredibil!Si totusi asta este adevarul.In 24 de ani s-a distrus totul,sanatate invatamant,industrie, agricultura totul si vin astea din 4 in 4 ani si promit ei sarea cu marea!Aiurea nu sunt in stare sa faca nimic,decat sa-si umfle burtile si conturile lor, dupa ce au fost alesi! Uitati-va la ei care sunt aproape aceeasi din 92 incoace si trageti concluziile! E strigator la cer si noi ca prostii(ma doare ca trebuie sa recunosc acest cuvant)ii votam in continuare,odata fiind unii la putere dupa care vin ceilalti fiind aceeasi cum am mai zis si tot nimic nu fac pentru prostime.