Carmen Dumitrescu
Trăim timpuri în care numele lui Liviu Dragnea are o sonoritate naţională. Spre deosebire alţi oameni politici cu o carieră îndelungată, actualul vicepremier şi parlamentar de Teleorman face parte din categoria celor care şi-au construit cariera etapizat şi, în ciuda controverselor apărute pe marginea personalităţii lui, chiar şi adversarii i-au recunoscut talentul de a-şi pune la punct, în mod strategic, mutările politice. Pentru restul politicienilor din Teleorman, Liviu Dragnea este realmente un punct de reper şi există, cu certitudine, la nivelul Partidului Social Democrat o adevărată pepinieră de tineri care au urmărit cu atenţie comportamentul şi filosofia de viaţă a celui care a demonstrat, prin muncă şi, mai ales ambiţie, că şi Teleormanul poate da conducători la nivel naţional.
Despre trecutul lui Liviu Dragnea se cunosc majoritatea aspectelor, pentru că politicianul a mizat pe transparenţă, din acest punct de vedere. Astfel, în anul 1987 se înscria la cursurile de zi ale Institutului Politehnic din Bucureşti, la Facultatea de Transporturi, devenind astfel inginer. Cu zece ani mai târziu a urmat un curs intensiv în cadrul Şcolii Superioare de Administraţie Publică a Ministerului de Interne din Italia, iar în 2001 s-a înscris la cursurile postuniversitare ale Academiei de Studii Economice din Bucureşti, obţinând o diplomă de masterat în Managementul Administraţiei publice locale. În 2004, Liviu Dragnea s-a înscris la Universitatea Naţională de Apărare şi cu această experienţă academică se şi încheie pregătirea celui care e cunoscut, pe bună dreptate, ca politicianul teleormănean cu notorietatea cea mai crescută actualmente la nivel naţional.
În ceea ce priveşte activitatea profesională, trebuie spus că în 1987 îl puteam găsi pe Liviu Dragnea într-o poziţie de inginer stagiar, acesta încercând până în 1991 să înţeleagă şi practic noţiunile teoretice asimilate în şcoală. Ulterior anului 1991, acesta a încercat varianta succesului în mediul privat, când a fost administratorul unor firme, însă a considerat că dintr-o poziţie politică poate face mai mult, aşa că în 1996 Liviu Dragnea era deja prefectul judeţului Teleorman. După ce şi-a încheiat mandatul, acesta a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, funcţie care l-a şi consacrat în plan politic şi pe care a recâştigat-o ori de câte ori a dorit. De altfel, putem face şi precizarea că liderul social-democraţilor din Teleorman face parte din acea categorie de oameni care, ori de câte ori îşi propun ceva şi intră în luptă, pleacă învingători. Această mentalitate, specifică mai ales celor adaptabili, i-a adus lui Liviu Dragnea aprecieri chiar şi din partea unor oameni care şi-au asumat public poziţia de adversari ai săi.
În ceea ce priveşte cariera sa politică, Dragnea şi-a început ascensiunea încă din anul 1995, din postura de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Teleorman a Partidului Democrat. Apoi, în virtutea unor considerente şi interese doar de el ştiute a luat decizia de a face o mutare politică de răsunet şi a trecut în tabăra social-democrată, astfel că în 2001 era preşedintele executiv al Partidului Social Democrat Teleorman. Ulterior a devenit preşedintele organizaţiei judeţene şi secretar general al PSD la nivel naţional.
Având în vedere carisma şi prezenţa de spirit a acestui politician, adversarii au fost obligaţi să-şi construiască temele de atac într-o manieră cât mai solidă. Desigur, ca oricare alt om politic definit de succes, au existat şi destule argumente în măsură să-i clatine imaginea publică. Şi astfel, ne amintim de o serie de teme predilecte de atac, precum istoria Teldrum, afacerile soţiei şi, în general, ale familiei Dragnea, teoria conspiraţiei din spatele plecării din Teleorman în poziţia de deputat, dar şi multe alte poveşti insalubre, despre care nu vom aminti, pentru că adversarii politici ai lui Dragnea nu le-au probat niciodată veridicitatea.
Dacă ar fi să concluzionăm, putem afirma că, asemeni tuturor politicienilor din lume, Liviu Dragnea are atât puncte forte, cât şi puncte slabe. În general, punctele slabe sunt legate strict de atitudinea pe care orice om începe să o aibă dintr-un anumit punct al ascensiunii sale publice şi ele vizează calitatea oamenilor promovaţi, reacţia personală la victorii şi respectarea celor care au alte opinii. Dar, în ansamblu, orice se poate spune despre Liviu Dragnea, mai puţin că nu s-ar fi implicat în dezvoltarea judeţului şi că n-ar fi avut mereu în faţă un ideal, pentru care a ştiut şi pentru care a găsit forţa să lupte, indiferent de ceea ce i s-a întâmplat în plan personal. Oamenii nu l-au văzut pe Dragnea nici bolnav, nici dărâmat, nici depresiv, nici fără chef de politică. Şi dacă e să învăţăm ceva de la acest politician, atunci cea mai importantă lecţie pe care el o dă adversarilor şi adepţilor, în egală măsură de numeroşi, este chiar aceasta: politica nu se face, se trăieşte.