Carmen Dumitrescu
Şocul vieţii lui Florinel Dumitrescu a fost cariera de parlamentar. Şi nu e de mirare că lucrurile au stat aşa, în contextul în care acesta avea preponderent aspiraţii restrânse la mediul politic local. Personaj lipsit în totalitate de calităţi oratorice, dar şi cu o carismă îndoielnică, senatorul Florinel Dumitrescu încă se mai întreabă astăzi cum a fost posibil ca un comandant de grupă în Corpul Gardienilor Publici să devină înalt demnitar al statului român şi important personaj politic al locului. Interesant şi pozitiv rămâne faptul că omului Florinel Dumitrescu nu i s-a urcat poziţia la cap, astfel că, în continuare, el poate fi abordat cu lejeritate, fiind deschis la tentativele de comunicare cu mass-media, evident, după ce i se lasă timpul necesar pentru a-şi pregăti răspunsurile.
Fostul gardian public a decis că e cazul să se perfecţioneze profesional abia în anul 2004, când s-a înscris la cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Ecologice Bucureşti, unitate de învăţământ ce pare a fi o pepinieră de politicieni cu ascensiune fulminantă. Apoi, din 2007 a început cursurile de masterat ale Facultăţii de Ştiinţe Penale şi Criminalistică, tot în cadrul Universităţii Ecologice, cursuri finalizate în anul 2009, cu o diplomă de masterat, care a deschis, se pare, porţile succesului profesional pentru actualul înalt demnitar.
În ceea ce priveşte evoluţia sa profesională, aceasta a început cu vreo zece ani înaintea studiilor, astfel că din 1994 până în 2006, Florinel Dumitrescu ocupa o poziţie de comandant de grupă în cadrul Corpului Gardienilor Publici Teleorman. Din 2006 până în 2008, actualul senator a fost agent comunitar în cadrul Poliţiei Comunitare Alexandria, iar din 2008 a fost promovat în funcţia de consilier juridic al aceleiaşi structuri. Finalizarea studiilor universitare l-au adus în situaţia de a fi promovat ca şi consilier juridic al Primăriei Municipiului Alexandria, făcând parte, dacă ne aducem bine aminte, din echipa care s-a luptat pentru deblocarea bugetului Alexandriei, atunci când Teodor Niţulescu era încă prefect al judeţului. În anul 2012 a fost validat drept parlamentar ales în colegiul uninominal 1 din circumscripţia electorală nr. 36 Teleorman. Gurile rele spun că în momentul aflării veştii că a devenit senator, Florinel Dumitrescu era consternat şi că a refuzat să creadă că aşa stau lucrurile până în ziua în care a primit documentul oficial, pe care tot cu scepticism l-a privit. Din fericire pentru el, lucrurile chiar aşa au stat, procesul de redistribuire oferind şanse reale şi celor care s-au înscris în competiţie mai mult pentru că nu exista nimeni care să investească în lupta serioasă pentru o poziţie eligibilă.
Potrivit CV-ului său, în privinţa experienţei politice, Florinel Dumitrescu stă destul de bine, poate chiar mai bine decât la experienţa profesională, însă, în mod paradoxal, când a devenit senator, foarte puţini teleormăneni ştiau cine e noul lor reprezentant în forul legislativ al ţării. Totuşi, vom preciza că Florinel Dumitrescu a fost membru de sindicat în CNSLR Frăţia, membru de sindicat Primalex şi membru AGA al SC ASCE SRL Alexandria. Tot potrivit CV-ului său, senatorul ar cunoaşte limba spaniolă foarte bine, însă, dacă această abilitate e evaluată în acelaşi fel în care senatorul îşi judecă talentul de a ţine discursuri în limba română, probabil că nu avem de ce să ne facem mari speranţe în această privinţă.
La fel ca oricare alt politician cu evoluţie abruptă, Florinel Dumitrescu are destule puncte slabe, dar şi câteva puncte tari. Din păcate, punctele tari nu au nici o legătură cu abilităţile necesare unui parlamentar, ci mai mult, cu felul său de a fi, ca om conştient de faptul că ocupă o poziţie care îl cam depăşeşte. Dar chiar şi numai din această perspectivă, vom face, ca şi remarcă finală, precizarea că e important ca măcar unul dintre oamenii ajunşi în Parlament în mod cu totul şi cu totul întâmplător să nu uite că a plecat de jos şi să fie conştient în permanenţă de faptul că Senatul e o pălărie un pic prea mare…