Carmen Dumitrescu
Unii oameni ştiu că drumul către succes e presărat cu muncă şi efort. Alţii mizează pe diverse apropieri de puternicii zilei sau pe ideea că tendinţa sistemului e să asigure poziţii călduţe celor mai puţin competenţi, deci manipulabili. În mod cert, nici unii, nici ceilalţi nu greşesc. Despre actualul subprefect al judeţului, Carmen Daniela Dan, s-au spus multe, dar un lucru nu poate fi contestat: secretara şcolii generale din Videle a făcut toate eforturile necesare pentru a-şi atinge scopul de a deveni un nume în administraţia publică locală. Evident, despre unele “artificii” utilizate în drumul către succes s-a tot discutat pe la colţuri şi, fiind vorba de o femeie care a reuşit, cele mai multe dintre zvonuri au avut de-a face cu viaţa personală a acesteia. Relaţii nepotrivite i s-au pus în cârcă, aşa cum se procedează în Teleorman cu toate femeile care reuşesc să se afirme politic, însă, fiind ambiţioasă, actuala subprefectă a ignorat elegant privirile răutăcioase şi şi-a văzut de propria ascensiune. Destul de timidă în faţa camerelor de luat vederi, suprefecta nu face parte din categoria bunilor oratori, dimpotrivă. Discursurile ei, rare ce-i drept, comportă numeroase erori gramaticale iar vocea îi tremură într-o manieră aproape deplasată. Dincolo de asta, însă, subprefecta pare, de la distanţă, un om destul de rezonabil. La fel ca majoritatea celor care au condus Instituţia Prefectului Teleorman în ultimii ani, nici Carmen Daniela Dan nu este interesată de construirea unei imagini publice consistente şi evită, ori de câte ori poate, comunicarea cu mass-media.
Dintre toate lucrurile interesante care se pot spune despre subprefecta Carmen Daniela Dan nu trebuie omisă pregătirea ei academică. În anul 1989, aceasta era absolventa Liceului de filologie-istorie Zoia Kosmodemianskaia, Bucureşti. Cu toate acestea, abia în anul 2000 absolvea cursurile universitare ale Universităţii Ecologice Bucureşti. Pentru că circumstanţele i-au impus-o, în anul 2003 s-a înscris la Academia de Studii Economice Bucureşti, unde şi-a luat diploma de masterat în Managementul Afacerilor Publice Europene.
În propriul CV, ea se descrie ca fiind o persoană cu o “capacitate de organizare şi gestionare a mai multor structuri organizatorice”, dar menţionează şi faptul că e adaptabilă şi că relaţionează la un “nivel superior”. Deşi nu vrem să ştim exact dacă superioritatea are la bază o comparaţie sau, pur şi simplu, un concept, nu putem să trecem peste faptul că în practică, aceste calităţi din CV pălesc vizibil.
Oricum, la baza evoluţiei sale profesionale stă profesia de secretară, poziţie pe care a ocupat-o atât în cadrul CPUN, cât şi în cadrul Şcolii Generale Videle. Apoi a trecut la mediul bancar, începând cu Banca Agricolă din Videle, unde a ocupat poziţia de referent şi terminând cu Raiffeisen, unde a ocupat job-ul de teller front office. Lucrurile s-au îmbunătăţit, din punct de vedere profesional, în anul 2001, când actualul subprefect a devenit consilier juridic al Consiliului Judeţean Teleorman, în cadrul Serviciului Juridic şi Contencios iar apoi a devenit directorul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al judeţului Teleorman. Din vara anului trecut, Carmen Daniela Dan este subprefectul judeţului Teleorman şi a fost văzută destul de rar în acţiune, deşi CV-ul său precizează ferm faptul că rolul subprefectului este acela de a “acţiona pentru realizarea în judeţ a obiectivelor cuprinse în programul de guvernare şi dispune alături de prefect, măsurile necesare pentru îndeplinirea lor, în conformitate cu competenţele şi atribuţiile ce îi revin, potrivit legii”. Însă starea de nemişcare este una oarecum specifică ocupanţilor din zilele noastre ale unor demnităţi publice importante. Acesta este şi motivul pentru ca nu aşteptăm de la Carmen Daniela Dan, o secretară cu ambiţie la bază, un comportament superior unora dintre parlamentari sau altor conducători de instituţii deconcentrate din Teleorman.
Topica acestui articol ne sugerează la început că nu prin muncă și efort și-a găsit „locul” această Doamnă Subprefect, ca apoi să ne spună că de fapt acest zvonuri sunt în fapt nefondate.
Creează însă confuzie cum o instituție ca Prefectura, care de 2 ani se zbate în anonimat și incompetențe, este conform acestui articol, o instituție condusă de oameni rezonabili … rezonabil în ce ? în incompetență și inactivitate ?