Economie

Cinci persoane fără forme legale de angajare, identificate de inspectorii de muncă din Teleorman, în luna octombrie

În luna octombrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman au efectuat 141 controale, din care 75 în domeniul relațiilor de muncă și 66 în domeniul securității şi sănătății în muncă, acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 112.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legale.

În  urma controalelor efectuate, pentru deficiențele constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost aplicate 16 sancțiuni,  din care 7 amenzi  în valoare de 106.500 lei și  9 avertismente. Contravențiile sancționate au avut, în principal, ca obiect: faptele prevăzute de art. 260 al.1 din Lg. 53/2003 R  privind  primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă, fiind identificate 5 persoane fără forme legale de angajare la un număr de 5 angajatori pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 100.000 lei; netransmiterea registrului general de evidență a salariaților la ITM și a modificărilor ulterioare intervenite  în acesta, cu aplicarea  contravențiilor prevăzute de HG 905/2017; nerespectarea prevederilor legale privind timpul de lucru și timpul de odihnă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal și munca suplimentară sancționate cu  avertismente.

În  urma controalelor efectuate, pentru deficiențele în domeniul relațiilor de muncă, au fost dispuse 149 măsuri de remediere a neconformităților constatate, care au vizat în principal  neconformități în domeniul aplicării prevederilor Codului muncii cu privire la munca fără forme legale, încălcarea prevederilor legale privind munca suplimentară, a altor  acte normative de dreptul muncii, respectarea HG 905/2017 privind registrul  general de evidență a salariaților, a Legii dialogului social-62/2011.

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă, au efectuat în luna octombrie 66 controale pe linie de securitate şi sănătate în muncă la un număr de 66 angajatori. Au fost constatate un număr de 172 deficienţe, pentru care s-au dispus un număr de 172 măsuri. Pentru deficienţele constatate, au fost aplicate un număr de 172 sancţiuni contravenţionale, respectiv 171 avertismente și 1 amendă în valoare de 6000 lei. Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului securitate şi sănătate în muncă, au desfășurat acțiuni de verificare a respectării  prevederilor legislației în vigoare pentru combaterea răspândirii  SARS-COV -2.

Acțiunile  de control în domeniul relațiilor de muncă au ca obiectiv principal verificarea respectării prevederilor legale privind încheierea contractelor individuale de muncă și conștientizării  angajatorului  pentru respectarea legislației muncii, în special privind depistarea angajatorilor ce folosesc muncă fără forme legale și diminuarea fenomenului  de muncă nedeclarată, a consecințelor negative asupra  persoanelor care lucrează fără încheierea unui contract individual de muncă anterior începerii relațiilor de muncă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.