În ultima perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate şi al gradului de uscăciune avansată, pe raza judeţului nostru au izbucnit mai multe incendii de vegetaţie uscată, acestea putând pune în pericol culturile de cereale din imediata vecinătate, dar şi vieţile cetăţenilor, participanţi la trafic, pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea acestora.
Numai în ultimele 48 de ore, echipajele de pompieri ale I.S.U. „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman au fost solicitate să intervină pentru stingerea a cinci incendii de vegetaţie uscată, pe raza localităţilor Nenciuleşti, Plosca, Gărăgău, Ciurari şi Suhaia.
Ultima intervenţie a fost în cursul zilei de joi, la ieşirea din localitatea Nenciuleşti spre localitatea Păru Rotund când, din cauza unor scântei mecanice provenite de la o combină de recoltat, s-a aprins vegetaţia uscată de pe o mirişte, existând riscul propagării flăcărilor la o cultură de grâu alăturată.
Intervenţia promptă a pompierilor militari din cadrul Detaşamentului Alexandria, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, dar şi cea a persoanelor aflate la faţa locului, a condus la evitarea producerii de pagube materiale suplimentare, incendiul fiind stins rapid.
Au ars ori au fost distruse de foc curelele de transmisie de la combină şi vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de cca. 0,5 ha.
Un alt incendiu de vegetaţie uscată, ce se manifesta pe o suprafaţă de cca. 3000 mp, cu posibilitatea extinderii la un lan de ovăz, a avut loc în cursul zilei de miercuri, 08 iulie a.c., în jurul orei 16.00, pe raza localităţii Suhaia.
Proprietarul terenului, Ion M., de 59 de ani, se pare că a încercat să cureţe locul de vegetaţie uscată prin utilizarea focului deschis, fără a obţine în prealabil autorizaţiile necesare şi fără ca măcar să-şi asigure la faţa locului mijloace de primă intervenţie ori să ia alte măsuri de prevenire a incendiilor.
Focul a fost stins de pompierii militari din cadrul Detaşamentului Zimnicea, după aproximativ 40 de minute, reuşindu-se evitarea propagării incendiului la culturile din apropiere.
Toate evenimentele de acest gen au fost raportate la A.P.I.A., Garda de Mediu și Agenția de Protecție a Mediului, conform Protocolului comun ce face referire la prevenirea situațiilor de urgență pe perioada campaniei agricole, în vederea luării măsurilor ce se impun.