Social

Cinci candidaţi teleormăneni au fost eliminaţi la prima probă scrisă în a doua sesiune a bacalaureatului

Majoritatea candidaţilor la bacalaureat în acestă sesiune au apreciat subiectele la limba şi literatura română, proba desfăşurată ieri, 26 august, ca fiind mai uşoare decât cele din prima sesiune a bacalaureatului din acest an.

Candidaţii, în funcţie de profilul absolvit, au avut de rezolvat două tipuri de subiecte. Măsura ca subiectele la proba scrisă la limba şi literatura română a bacalaureatului  pentru absolvenţi profilelor Real, Tehnologic şi Vocaţional să fie diferite faţă de cele pentru absolvenţii profilelor Uman şi Pedagogic a fost introdusă începând cu prima sesiune din acest an, fără ca diplomele de bacalaureat să fie şi ele modificate.

Astfel la Subiectul I, absolvenţii de la Real au avut de răspuns mai multor întrebări pe baza unui fragment din nuvela “Budulea Taichii” de Ioan Slavici. La Subiectul al II-lea, elevii au avut de realizat un eseu, text de tip argumentativ, de minimum 15 rânduri despre „Comunicarea în echipă”, iar la subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, respectiv două – trei pagini în care trebuia prezentată relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

Absolvenţii de la uman şi pedagogic au primit un fragment din nuvela “Iubire magică” de Vasile Voiculescu pe baza căruia trebuiau să răspundă la nouă cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular şi teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelege şi comenta un text literar. La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu în care să comenteze relaţia dintre două personaje dintr-o operă dramatică studiată. Pentru fiecare subiect rezolvat corect candidaţii, indiferent de tipul de subiecte, primesc câte 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Teleorman, numărul total al candidaţilor care s-au înscris pentru susţinerea bacalaureatului în a doua sesiune din acest an în Teleorman este 2182, însă pentru proba scrisă la limba şi literatura română s-au înscris 1384 candidaţi. Cinci dintre candidaţii prezenţi, câte unul de la centrele de examen organizate la Colegiul Tehnic “David Praporgescu” din Turnu Măgurele, Colegiul “Ghica”, Liceul “Noica” şi Liceul “Nicolae Bălcescu” din Alexandria şi Liceul “Emil Racoviţă” din Roşiorii de Vede,  nu au putut duce proba la bun sfârşit, fiind eliminaţi din examen după ce au fost prinşi cu materiale nepermise asupra lor. Aceştia nu mai au dreptul să participe la următoarele probe din acestă sesiune şi nici nu mai pot susţine examenul în următoarele două sesiuni.(M.D.) admitere

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.