Social

CEZ a reluat procesul de facturare / Pentru clienții care au primit facturi înaintea implementării plafonării vor fi emise regularizări

CEZ Vânzare a anunțat că a finalizat modificările tehnice necesare pentru emiterea facturilor de energie electrică cu prețuri plafonate/ compensate conform legislației în vigoare, iar procesul de emitere facturi a fost reluat.

Compania a transmis, printr-un comunicat, că în cazul clienților care au primit facturi aferente consumului lunilor noiembrie/ decembrie, emise înaintea implementării valorilor plafonate/ compensate, vor fi emise facturi cu valori regularizate care vor include schema de sprijin prevăzută de prevederile legale în vigoare.

Facturile CEZ Vânzare își vor păstra aceleași termene de scadență agreate în contract (ca număr de zile de la data emiterii), iar formatul acestora a fost optimizat cu informații despre tipul și valoarea compensației în care se încadrează clienții.

Clienții casnici vor beneficia automat de prețuri plafonate/ compensate, în timp ce operatorii economici trebuie să depună o cerere, însoțită de o declarație pe proprie răspundere, prin care să menționeze categoria în care se încadrează.

În cazul clienților casnici de energie electrică, compensarea se aplica în limita maximă a consumului pentru care se aplică compensarea, aferentă întregului interval noiembrie 2021 – martie 2022, care este de 1 500 kWh energie electrică, alocat în tranșe lunare. De asemenea, consumul realizat nu trebuie să depășească consumul lunar maxim prevăzut și nici consumul maxim stabilit pentru întreaga perioadă de aplicare a compensării; consumul de energie electrică din perioada de facturare să nu fie mai mic de 1 kWh pe zi.

În cazul clienților casnici de gaze naturale, compensarea se aplică în cazul în care consumul de gaze naturale din perioada de facturare (noiembrie 2021 – martie 2022) nu este mai mic de 7 kWh pe zi, consumul realizat nu depășește consumul lunar maxim prevăzut și nici consumul maxim stabilit pentru întreaga perioadă de aplicare a compensării – echivalentul în kWh a 1 000 metri cubi de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per metru cub, alocat în tranșe lunare.

La aceste limite aferente consumului de energie electrică, respectiv gaze naturale, se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensației de maximum 10%.

Totodată, operatorii economici, clienți finali care se încadrează în categoria întreprinderi mici și mijlocii, pot beneficia de exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/ extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei; exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.