Economie

Cererile unice de plată pentru măsurile de sprijin pe suprafaţă pot fi depuse începând cu 1 martie

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună Cererile Unice de Plată, la Centrele judeţene/locale APIA şi la Centrul Municipiului Bucureşti, începând cu data de 1 martie și până pe data de 15 mai, informează reprezentanţii instituţiei. Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe, se arată într-un comunicat de presă al APIA.

Potrivit sursei citate, cererile se vor depune la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Este de reținut că arendatorul, concedentul, locatorul şi (sau) comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul arendat, concesionat închiriat și/sau împrumutat spre folosință, aceeași prevedere fiind aplicată și în cazul animalelor.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic;  măsurile compensatorii de dezvoltare rurală, respectiv Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020); ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

Pentru a utiliza eficient timpul pe care instituția l-a rezervat pentru primirea Cererilor în Campania 2019, fermierii sunt așteptați să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform invitației primate de la APIA.

În ce privește numărul de fermieri ce vor fi controlați pe teren în anul 2019, având în vedere rezultatele controalelor din anul 2018, APIA preconizează o scădere a acestora. Numărul de fermieri ce urmează să fie verificați pe parcursul anului 2019 depinde în mare măsura de numărul de scheme solicitate de fermieri și de riscuri. Potrivit APIA Teleorman, pe fluxul de selectare la control, fermierii care au modificări ale cererilor de sprijin față de anul anterior pot fi selectați la control și în anul curent cu o probabilitate mai mare față de cei care nu au modificări ale cererilor unice de plată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.