Economie

Cererile de plată pentru sectorul zootehnic se depun până la sfârşitul acestei luni

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează potenţialii beneficiari, că  pot depune cererea de plată aferentă anului 2013, în cadrul “Plăţilor naţionale directe complementare pentru sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine” până pe  30 aprilie 2013. Cu alte cuvinte, potenţialii beneficiari mai au la dispoziţie doar două săptămâni în vederea depunerii cererilor. De această primă pe cap de animal pot beneficia producătorii agricoli crescători de ovine, persoane fizice, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale.

Solicitanţii trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploataţii cu cod ANSVSA la centrul APIA judeţean sau local pe a cărui rază teritorială se află înregistrată exploataţia de ovine sau caprine. Prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli, înscrişi în evidenţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cod unic de identificare, pentru femele ovine sau femele caprine identificate conform legislaţiei în domeniu, care îndeplinesc cumulativ o serie de condiţii.

Astfel, efectivul din exploataţie trebuie să fie de minim 50 de capete femele de ovine sau 25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minim un an până la 31 martie a anului în care se face solicitarea primei; efectivul de femele ovine sau femele caprine pentru care se solicită prima să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei şi să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 3 august 2013. De asemenea, cererea să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine sau caprine legal constituite, viză care atestă efectivele de animale pentru care se poate solicita prima. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pune la dispoziţia solicitanţilor cereri pretipărite. Acestea pot fi solicitate de la centrele locale sau judeţene ale APIA, individual sau prin reprezentant legal sau prin intermediul reprezentantului asociaţiilor crescătorilor legal constituite.

Pentru primirea formularului de cerere pretipărit (individual sau prin reprezentant legal) solicitanţii se prezintă la centrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pe raza căruia se află înregistrată exploataţia, cu o copie după buletinul de identitate sau cartea de identitate; codul unic de înregistrare sau certificatul de înregistrare; dovada înscrierii în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, dacă este cazul şi dovada contului bancar.

Pentru primirea formularului de cerere pretipărit, prin intermediul reprezentantului asociaţiei crescătorilor de ovine sau caprine legal constituite, solicitantul trebuie să-şi dea acordul în scris. Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal ori prin intermediul reprezentantului asociaţiilor crescătorilor de ovine sau caprine legal constituite. Cererile pot fi completate şi online individual sau prin operatorii SNIIA prin accesarea site-ului www.apia.org.ro. După tipărire, cererea vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine sau caprine legal constituite se depune la centrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Controlul la faţa locului se desfăşoară în perioada 3 mai – 3 august 2013 pentru speciile ovine şi caprine, la adresa menţionată în cerere, timp în care solicitanţii primelor au obligaţia de a menţine în exploataţie efectivul de animale pentru care au solicitat primă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.