Social

Centrul Diagno eficientizează activitatea medicilor din Spitalul Judeţean

Carmen Dumitrescu

Înfiinţarea la Alexandria a unui centru medical în care există posibilitatea efectuării de analize cu ajutorul computerului tomograf sau a rezonanţei magnetice a reprezentat pentru un întreg judeţ un demers pur şi simplu salvator. Să ne gândim doar la victimele accidentelor de circulaţie, care ajung la Camera de Gardă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria într-o stare situată la limita dintre a fi şi a nu fi, iar punerea urgentă a unui diagnostic poate, de cele mai multe ori, să facă diferenţa. Dacă la Alexandria nu ar fi existat de ceva vreme acest centru de diagnosticare, mulţi dintre teleormănenii cărora li s-a salvat viaţa în ultimii ani ar fi suferit sechele sau ar fi putut chiar să sfârşească tragic, pentru că drumul până la Bucureşti, cumulat cu starea gravă a pacientului pot fi, de multe ori, fatale.

Potrivit directorului general al Centrului Diagno, Irinel Buşcă, situaţiile în care aceste mijloace de investigaţie medicală fac diferenţa sunt politraumatismele, cazurile celor care au de suferit în urma unor accidente rutiere sau de altă natură, oameni care au nevoie cu adevărat de un diagnostic rapid şi exact. Astfel, putem spune, fără teama exagerării, că acest centru de investigaţie medicală înfiinţat relativ recent la Alexandria salvează vieţi. În fiecare zi, la Centrul Diagno din Alexandria se prezintă în jur de 25 – 30 de cazuri, în general persoane trimise de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria, dar şi oameni care solicită ei înşişi la medicul de familie sau la specialist efectuarea unei astfel de analize, pe care o consideră extrem de precisă. Potrivit lui Irinel Buşcă, investigaţiile de acest gen sunt extrem de precise şi majoritatea celor care au beneficiat de ele s-au declarat mulţumiţi de rezultate, mai ales că descoperirea din timp a unei forme de cancer poate salva o viaţă: “Tot ce înseamnă accident de circulaţie trece, în primul rând pe aici, pentru că e important să ştii cât de grave sunt traumatismele. 70% dintre cazurile pe care noi le analizăm sunt foarte grave, oameni aduşi efectiv pe targă, dar avem şi oameni care vin aici pe picioarele lor şi află că au o formă de cancer sau, dimpotrivă, că îşi făceau griji inutile. Oricum ar fi, un diagnostic corect e esenţial pentru toată lumea. Jumătate dintre cazurile care apelează la noi au probleme de natură oncologică, 15% vin cu traumatisme şi 13% cu probleme neurologice”.

Evident, pacienţii care suferă de claustrofobie pot opta pentru ecografii sau pentru computerul tomograf, însă nivelul de acurateţe a rezultatelor date de ecograf sunt mult sub nivelul celor oferite de R.M.N.(rezonanţa magnetică). Oricum, potrivit directorului centrului, numai 1% dintre pacienţi sunt cu adevărat claustrofobi, restul doar autosugestionându-se că au o astfel de problemă. În ceea ce priveşte colaborarea cu Spitalul Judeţean, aceasta este catalogată ca fiind extrem de bună, peste 30% dintre pacienţi fiind trimişi chiar de spital iar în cazurile foarte grave, spitalul însuşi achită costurile unei astfel de investigaţii, pentru a salva viaţa celor aflaţi în situaţii-limită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.