Social

Centrul de vaccinare din Policlinică funcţionează încă, dar solicitările sunt tot mai puţine

Carmen Dumitrescu

Aşa cum ştim, cei care se încadrează în grupele de risc identificate de Ministerul Sănătăţii, trebuie să acorde o importanţă majoră vaccinării împotriva gripei sezoniere şi să asculte recomandarea medicilor, care spun că, pentru a fi pregătiţi pentru sezonul rece, e necesară  imunizarea împotriva bolilor specifice cu cel puţin o lună înainte. În luna noiembrie, în judeţul Teleorman au ajuns suficiente doze de vaccin pentru acest sezon rece iar în cursul săptămânii trecute, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a mai înregistrat primirea a încă 5300 de doze de vaccin antigripal. Ca atare, în privinţa numărului de doze existente, nimeni nu are nici un fel de emoţie că ele nu vor fi suficiente pentru a acoperi necesităţile de protecţie ale populaţiei pe parcursul acestui sezon rece. Pentru persoanele care nu se încadrează în grupele de risc întocmite de Ministerul Sănătăţii, vaccinul antigripal poate fi procurat din farmacii, preţul unei doze fiind de 30 de lei.

Aşa cum ştim, Direcţia de Sănătate Publică a pus la dispoziţia celor care doresc să se imunizeze la gripa de sezon şi un punct de vaccinare în cadrul Policlinicii din Alexandria încă de la începutul lunii noiembrie, când s-a primit şi prima tranşă de vaccin antigripal. Se pare că până acum, numărul persoanelor care au venit să se vaccineze acolo a fost mult mai mic decât s-ar fi anticipat. În mod cert, o cauză a acestui fenomen ar putea fi aceea că temperaturile ridicate din această perioadă îi determină pe cronici să mai amâne momentul vaccinării. O altă cauză a reticenţei la vaccin din acest an ar mai putea fi reprezentată de isteria generată în cursul anilor trecuţi, legată de ameninţarea gripei porcine. De atunci, o parte importantă a teleormănenilor preferă să prevină răcelile consumând usturoi şi miere de albine, vaccinul antigripal fiind pentru mulţi dintre ei doar o ultimă resursă de protecţie în cazul în care celelalte se dovedesc nefuncţionale.

Evident, dacă fluxul de solicitanţi va scădea în ritmul de până acum, s-ar putea ajunge la decizia – luată şi în anii trecuţi – de a închide temporar centrul de vaccinare până când interesul populaţiei pentru protecţia antigripală va creşte din nou, pentru că şi în primăvară se produc un număr însemnat de infecţii virale şi pulmonare. Totuşi, dacă interesul pentru vaccinare nu va creşte, sarcina administrării vaccinului antigripal va cădea exclusiv în sacina medicilor de familie, care au primit în această iarnă un număr suficient de doze pentru a acoperi nevoile pacienţilor înscrişi în listele lor, cronicii având, bineînţeles, prioritate. Potrivit directorului DSP Teleorman, Mioara Comana, dozele de vaccin achiziţionate de judeţul Teleorman până acum sunt suficiente, astfel că populaţia poate solicita cu încredere vaccinarea pentru a fi protejaţi de complicaţiile virozelor pe tot parcursul sezonului rece: “Numărul dozelor de vaccin, suplimentat chiar săptămâna trecută cu încă 5300 este suficient. Vaccinarea grupelor  de risc se poate face fără nici un fel de emoţie, însă şi cei care pur şi simplu doresc vaccinarea pot apela la centrul de vaccinare din cadrul Policlinicii, deschis încă din luna noiembrie a anului trecut”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.