Carmen Dumitrescu
În cursul zilei de joi, 19 decembrie, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Teleorman a organizat evenimentul menit să celebreze împlinirea a 45 de ani de la înfiinţarea instituţiei. La momentul festiv au fost prezenţi oameni de cultură ai judeţului, alături de reprezentanţi ai conducerii trecute şi actuale a centrului, mai ales că la finalul evenimentului au fost acordate diplome şi modeste stimulente financiare celor care au contribuit, în timp, la conservarea şi promovarea culturii tradiţionale a acestui judeţ.
Managerul interimar al Centrului, Elena Popa, a realizat o scurtă trecere în revistă a activităţii instituţiei de-a lungul timpului şi a vorbit despre cele mai importante activităţi ale Centrului, exprimându-şi totuşi şi speranţa că în viitor vom putea vorbi despre o activitate culturală mai intensă, susţinută de la nivelul autorităţilor în materie. Pefect conştienţi de faptul că s-ar putea face mult mai mult pentru promovarea culturii teleormănene, gazdele şi invitaţii au încercat totuşi să se bucure de momentul festiv şi de invitaţii de marcă prezenţi, în speţă, Ansamblul “Burnasul”, trupa “Arhaic”, dar şi poetul Vasile Delceanu, care a fost şi premiat de către Centrul Cultural pentru activitatea sa literară. Mai mult, el a şi vorbit despre lacunele care ţin de promovarea culturii tradiţionale din Teleorman şi despre faptul că la nivelul judeţului nostru nu se fac suficiente eforturi pentru a valorifica resursele creative existente, mai ales prin comparaţie cu alte judeţe.
La manifestare a fost invitat şi senatorul Timotei Stuparu, cel care a condus Centrul Cultural vreme de opt ani, acesta declarând că evenimentul este unul emoţionat pentru el şi că se aşteaptă ca pe viitor să se treacă peste problemele legate de ocuparea funcţiei de manager, dar şi peste orgoliile care împiedică, în acest moment, botezarea Centrului cu numele marelui Liviu Vasilică: “Deci instituţia trebuie să rămână în subordinea Consiliului Judeţean, dar să aibă puterea să îşi susţină activitatea. Să existe o conducere agreată pentru susţinerea unor proiecte şi să existe şi înăuntru oameni care să vrea să muncească. Pentru că am înţeles că sunt şi înăuntru oameni care spun că le-a venit vremea. Iar instituţia trebuie să se numească aşa cum s-a numit odată, din dorinţa celor care îşi desfăşoară activitatea aici, şi să devină cu adevărat un centru cultural. La 45 de ani de activitate, eu asta îi doresc instituţiei. Şi dacă lucrurile acestea se vor împlini, instituţia aceasta va avea o viaţă lungă şi frumoasă”.
La final s-au acordat premii şi diplome unor personalităţi care au susţinut cultura la nivelul judeţului Teleorman, astfel: Dumitru Vasile Delceanu – diploma pentru poezie, Florin Burtan – diploma pentru proză, Stan V. Cristea – diploma pentru istorie literară şi promovarea valorilor culturale teleormănene, Liviu Comşia – diploma pentru istorie literară, Revista “Caligraf” – diploma pentru publicistică, Gheorghe Vlad – diploma pentru carte istorică, Valeriu Bazavan – diploma pentru monografie. De asemenea, mai mulţi dintre cei prezenţi, directori de instituţii şi autorităţi locale au fost premiate pentru activităţi dedicate susţinerii şi promovării valorilor culturale teleormănene.