Economie

Centrul Alexandriei ar putea fi reabilitat pe bani europeni

centruCarmen Dumitrescu

Pietonalul municipiului Alexandria este, după cum se ştie, unic la nivel naţional. De aceea, un proiect de reabilitare a lui ar însemna foarte mult nu atât pentru Alexandria, cât pentru nevoia de conservare a unor elemente unice care singuralizează nişte zone la nivel naţional, lucru pe care primarul alexăndrean, Victor Drăguşin l-a adus în discuţie de mai multe ori. Din resursele municipiului, însă, demararea unei lucrări semnificative de reabilitare ar fi destul de dificil de făcut, mai ales că se doreşte nu doar refacerea pavajului de marmură, ci şi crearea unor spaţii speciale pentru vânzarea de carte veche, de flori şi de artă, după modelul unor oraşe importante din lume. Însă obţinerea de fonduri europene în acest scop ar putea schimba în totalitate situaţia.

În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local Alexandria a fost aprobată întocmirea proiectului “Modernizarea străzii Libertăţii, tronson cuprins între strada Ion Creangă şi strada Bucureşti în municipiului Alexandria”. Aprobarea acestui proiect a fost necesară, pentru că în vederea aplicării la un program cu finanţare europeană şi guvernamentală proiectul trebuie să corespundă actuallor necesităţi şi exigenţe în domeniul finanţării externe. Deoarece proiectul întocmit în anul 2009 nu mai este de actualitate, în sensul că preţurile nu mai corespund din cauza inflaţiei, a fost necesară rescrierea proiectului “Reabilitarea străzii Libertăţii pe tronsonul cuprins între Strada Ion Creangă şi strada Bucureşti, în vederea conferirii unui caracter de centru civic acestei zone“.

În cadrul Consiliului local s-a propus aprobarea  întocmirii proiectului menţionat în faza de studiu de fazabilitate, proiect tehnic, caiet de sarcini, detalii de execuţie pentru aplicarea la un program de finanţare europeană sau guvernamentală.

 

Potrivit primarului Victor Drăguşin, în rândul proiectelor sale de investiţie care ar putea intra în lucru în următoarea perioadă de timp se înscrie această reabilitare a pietonalului, proiect care ar putea beneficia de finanţare europeană şi care va consta nu doar în refacerea pavajului, ci şi în reamenajarea spaţiului şi realizarea de locuri unde se vor vinde cărţi vechi şi obiecte decorative, după model occidental. Se pare că proiectul reabilitării pietonalului va demara cel mai devreme anul viitor, însă, dacă vor exista condiţiile favorabile demarării lucrărilor, toate celelalte investiţii vor fi puse pe plan secund şi refacerea zonei pietonale, unică în ţară, va decurge într-un ritm accelerat, astfel încât dorinţa alexăndrenilor de a avea o zonă centrală deosebită să se concretizeze.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.