Monica DUMITRESCU
Consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate, la începutul acestei săptămâni, trecerea unui imobil din administrarea MAI – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă – Inspectoratul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “AD Ghica” Teleorman în administrarea Consiliului Judeţean pentru realizarea unui centru transfrontalier româno-bulgar pentru situaţii de urgenţă. Investiţia urmează să fie realizată prin Programul Interreg România-Bulgaria, Axa prioritară 3-0, regiune sigură.
Sediul centrului va avea o suprafaţă de 598 mp, iar valoarea clădirii se ridică la aproximativ 80.000 lei.
Prin proiect se va realiza o nouă structură care va conduce, coordona şi monitoriza intervenţiile în cazul situaţiilor de risc, potrivit preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean, Dănuţ Cristescu.
La parterul construcţiei va fi amenajat garajul necesar parcării unor autospeciale, la etajul unu se vor depozita materiale necesare întreţinerii autospecialelor, iar la etajul doi vor fi amenajate birouri, un dispecerat integrat şi o sală de întrunire pentru centrul transfrontalier româno-bulgar.
Imobilul prin care autorităţile doresc implementarea proiectului se află în centrul municipiului Alexandria, la sediul ISU “AD Ghica”. Centrul ar uma să fie susţinut financiar din fondurile Consiliului Judeţean Teleorman.
“Am o abordare de dezvoltare a acestei instituţii. O parte din terenul din cadrul acestei instituţii a fost trecut Consiliului Judeţean pentru a putea promova un proiect transfrontalier în parteneriat cu primăria din Svishtov, proiect care se va concretiza printr-o clădire care va avea la parter trei sau patru boxe pentru gararea autospecialelor. ISU Teleorman a fost dotat prin proiectele anterioare cu o serie de echipamente şi autospeciale şi în acest moment nu avem o capacitate de garare corespunzătoare la nivelul instituţiei. La etajul I vor fi create spaţii pentru a avea un dispecerat ultramodern şi pentru a face o sală de coordonare a situaţiilor de urgenţă la nivelul judeţului Teleorman, unde îşi va desfăşura activitatea Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor. Încercăm prin aceste măsuri să dezvoltăm condiţiile de lucru pentru pompieri”, a explicat col. Marius Stancu, şeful ISU Teleorman.
Acesta a mai precizat că, printr-un alt proiect, actualul sediu al instituţiei pe care o conduce va fi reabilitat energetic.
“Suntem în lucru şi cu un program pe Axa 3 de reducere a emisiilor de carbon. Încercăm să aducem o nouă faţă instituţiei noastre, să depunem un proiect pentru anvelopare şi schimbare a tot ceea ce înseamnă confort energetic la nivelul instituţiei. Am făcut deja primii paşi în sensul că această clădire a fost expertizată seismic şi din acest punct de vedere proiectul poate fi eligibil pentru că ne încadrăm în clasa 3 de rezistenţă la seism. Parcursul este destul de anevoios, dar sper să avem succes şi cu acest proiect, care va fi cofinanţat de către IGSU”, a mai spus Marius Stancu.
În ultimii ani, prin programul de Cooperare Tranfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Consiliul Judeţean a implementat şi proiectul IMES, în parteneriat cu municipalitatea Svishtov şi ISU “AD Ghica” prin care au fost achiziţionate echipamente şi maşini specializate pentru interveţii în caz de dezastre.
Ulterior, toate echipamentele au fost predate Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, prin contract de comodat, pentru îmbunătăţirea calităţii intervenţiilor.