Economie

Centrala termică măreşte impozitul pe clădire cu aproximativ 60%

Monica DUMITRESCU

O taxă prevăzută prin lege încă din 2005, care a fost ignorată până acum, îi va determina pe alexăndrenii care locuiesc la curte şi au renunţat la sobele cu lemne în favoarea centralelor termice, să scoată sume importante din buzunar dacă vor dori să fie cu plata impozitelor la zi.

Potrivit Codului Fiscal, proprietarii de case care şi-au montat centrale termice au obligaţia să depună o declaraţie la primărie pentru recalcularea impozitelor datorate pe clădire, acestea fiind mai mari comparativ cu cele pe clădirile care nu beneficiază de instalaţie de încălzire. Creşterea impozitului este semnificativă, reprezentând aproximativ 60%, şi se plăteşte retroactiv din anul în care a fost montată centrala termică, însă nu pe mai mult de cinci ani în urmă. Mai mult decât atât, vor fi percepute şi penalizările aferente neplăţii la timp a impozitelor.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alexandria, pentru locuinţele de la curte, din momentul montării centralei termice, impozitul anual creşte de la 128 lei la 215 lei pentru o suprafaţă construită de 100 mp în cazul construcţiilor din beton armat, cărămidă arsă sau orice alte materiale de contrucţii rezultate în urma unui tratament chimic sau termic. Pentru casele cu pereţii exteriori din lemn, piatră naturală, cărămidă nearsă, etc. impozitele anuale sunt mai mici. La montarea centralei termice, impozitul anul pentru aceste clădiri creşte de la 37 de lei la 58 de lei pentru o suprafaţă construită de 100 mp.

Înştiinţările anuale privind obligaţiile contribuabilor transmise de municipalitate din 2008 cuprind şi această prevedere, însă a trecut neobservată, cel puţin până acum, când salariaţii primăriei vor atrage atenţia asupra acestui aspect, fiecărui contribuabil în parte.

În cadrul unei conferinţe de presă, primarul municipiului Alexandria a atras atenţia asupra acestei probleme, precizând că “nu este vorba despre o taxă pe fum, cum greşit s-a înţeles”, ci este vorba de o taxă pe creşterea valorii imobilului prin sporirea gradului de confort, taxă reglementată prin lege, care se aplică la nivel naţional, nu doar la nivelul municipiului Alexandria.

PowerPoint Presentation

One Comment

  1. Pun si eu o intrebare de bun simt,pentru cei care acuza actualul guvern, ca fac ce fac si mai pun o taxa sau le maresc pe cele existente:cine era la guvernare cand a fost instituita aceasta taxa?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.