Aproape trei sferturi dintre apelurile la 112 anul trecut au fost false. 17,5 milioane de apeluri au fost înregistrate în 2013 dintre care 70,91% false, potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care administrează sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Cele mai multe apeluri false la 112 au fost în judeţele Covasna, Călaraşi şi Mureş. Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt realizate de pe cartele pre pay. Peste zece mii de persoane au fost sancţionate de autorităţi. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi Bucureşti. Astfel, potrivit STS, anul trecut, în Teleorman, la 112 au fost primite aproximativ 317. 000 apeluri, dintre care 70% au fost false.
Potrivit autorităţilor teleormănene, cele mai multe persoane care au apelta la 112 nu au nici o urgenţă, pun tot felul de probleme sau solicită fel şi fel de informaţii, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, le înjură pe operatoare, râd, pun muzică, nu vorbesc sau cer tot felul de servicii.
De asemenea, alţii vor informaţii despre numere de telefon, sfaturi medicale şi cer legătura cu diverse instituţii sau persoane publice. Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi, dar asta nici nu-i interesează se pare pe cei care fac astfel de glume proaste, asta pentru că în primele două luni ale acestui an, numărul unic de urgenţă 112 a fost deja apelat de peste 48.000 de ori şi din păcate doar circa 15.000 de apeluri au fost reale, cele mai multe, peste 33.000 fiind false. (C.P.)