Monica DUMITRESCU
Potrivit inspectorului şcolar general, prof. Valeria Gherghe, rezultatele concursului naţional pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, desfăşurat în octombrie 2016, vor fi afişate în data de 18 noiembrie. Aceasta spune că din cele 142 de posturi de director scoase la concurs în Teleorman vor fi ocupate 81 şi vor rămâne vacante, până la organizarea unui nou concurs, 54 de posturi. Restul de 7 posturi sunt într-o situaţie incertă, candidaţii care au obţinut punctajul necesar pentru ocuparea acestora fiind admişi şi la alte unităţi de învăţământ. Situaţia se va clarifica după 18 noiembrie, când candidaţii admişi vor preciza postul pe care aleg să rămână. În acelaşi timp cu cele 142 de posturi de director, au fost scoase la concurs şi 31 de posturi de director adjunct. Doar 18 posturi dintre acestea au fost ocupate, 13 rămânând vacante până la organizarea unui nou concurs. Atât pe posturile de director, cât şi pe cele de director adjunct rămase vacante în urma acestui concurs, vor fi numiţi cu delegaţie alţi dascăli. De data aceasta, în urma unor modificări aduse metodologiei, persoanele ce vor fi numite în aceste funcţii vor fi stabilite în consiliul de administraţie al unităţilor de învăţământ şi nu în cel al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
La concursul naţional pentru ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile de învăţământ, în Teleorman au participat 141 de dascăli. 126 dintre aceştia au promovat proba scrisă, însă la final, după susţinerea probelor de CV şi interviu au rămas în cursă 117 candidaţi.
După afişarea rezultatelor finale, candidaţii nemulţumiţi de rezultatele obţinute la probele de evaluare a CV-ului şi interviu pot depune contestaţii, în perioada 21-23 noiembrie.
În cazul în care pentru un post sunt mai mulţi candidaţi admişi, postul va fi ocupat de candidatul cu cel mai mare punctaj cumulat la cele trei probe. În cazul egalităţii de punctaj, este declarat promovat candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisă. Dacă şi în această situaţie egalitatea se păstrează, pentru unităţile de învăţământ cu filiera tehnologică, este declarat promovat candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., după caz, iar la filiera vocaţională, cel care are specialitatea corespunzătoare profilului predominant al unităţii de învăţământ, iar pentru celelalte unităţi de învăţământ este declarat promovat candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu. Dacă şi în această situaţie egalitatea persistă, este declarat promovat candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a CV-ului.
Potrivit inspectorului şcolar general prof. Valeria Gherghe, în Teleorman a fost înregistrată o situaţie în care criteriile stabilite de metodologie nu sunt suficiente pentru departajarea a candidaţilor pentru un post de director. Este vorba despre cei doi candidaţi la funcţia de director al Colegiului Tehnic “Anghel Saligny” din Roşiorii de Vede, între care există egalitate perfectă la toate criteriile stabilite de MECTS. Pentru rezolvarea acestei situaţii, ISJ Teleorman aşteaptă decizia Ministerului Educaţiei.