Social

Cei mai mulţi teleormăneni cer activarea cardului de sănătate când merg la medicul de familie

Din luna februarie, cei care merg la medic ar trebui să ia cu ei şi cardul de sănătate. Acesta va funcţiona în paralel, până la 1 mai, când va deveni obligatoriu. Până acum, peste 3,5 milioane de carduri au fost activate.

Cardul de sănătate poate fi folosit din luna februarie pentru orice serviciu medical decontat de stat. Prezentarea documentului electronic va fi însă obligatorie de la 1 mai. Până atunci, cei care au refuzat cardul de sănătate din diverse motive sau nu l-au primit până în acest moment pot folosi în continuare adeverinţa de asigurat şi astfel nu vor plăti serviciile medicale de care beneficiază.

În Teleorman, toţi medicii de familie, toate farmaciile şi cea mai mare parte a furnizorilor de servicii medicale din judeţ şi-au achiziţionat cititoarele de carduri. În ceea ce priveşte validarea acestora, medicii de familie teleormăneni spun că de la 1 februarie toţi teleormănenii care le-au trecut pragul, pentru orice motiv, au cerut şi validarea cardurilor de sănătate.

La eliberare, cardul cu cip vine însoţit şi de o scrisoare în care se precizează ce informaţii vor fi stocate pe cip-ul respectivului card, respectiv datele de identificare ale pacientului: numele şi prenumele, data naşterii şi CNP-ul. Cardul de sănătate reprezintă “cheia” de acces la dosarul electronic al fiecărui român, dosar ce conţine şi informaţii privind grupa de sânge a asiguratului, Rh-ul acestuia şi dacă îşi doreşte sau nu să devină donator de organe. Ca orice card, şi acesta are un cod PIN – iniţial 000, urmând ca în momentul activării, asiguratul să îşi aleagă un nou cod PIN, personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.